De ict-budgetten bij de ministeries staan onder druk door bezuinigingen. Dat zal betekenen dat ict-bedrijven minder overheidsopdrachten krijgen, zegt bestuursvoorzitter Harry van Dorenmalen van IBM Nederland in het Financieele Dagblad.

"Ieder overheidsovergaan zal ongeveer 20 procent van zijn budget af willen halen", zegt Van Dorenmalen in de zakenkrant. Vooral op landelijke niveau verwacht hij een krimp, bij lokale overheden niet.

Slimme energiemeter

Van Dorenmalen vindt dat de Nederlandse overheid op ict-gebied een nationale agenda mist. "De kilometerheffing zal toch een keer terug moeten komen, hetzelfde geldt voor moeilijke thema's als de slimme energiemeter en het elektronische pati├źntendossier."

Van Dorenmalen denkt dat IBM zelf minder hard geraakt wordt door bezuinigingen bij de overheid. Zijn bedrijf zou slechts 15 procent van de omzet uit de publieke sector halen, terwijl dit percentage bij concurrenten een stuk hoger ligt.

Geld is op

Het ministerie van Economische Zaken liet eerder dit jaar al weten geen extra geld te investeren in de Nederlandse ict-sector. Een hoge ambtenaar van het ministerie waarschuwde toen: "Het geld is op." Ook bij EZ moet flink worden bezuinigd.