Berichten dat IBM dus intern overstapt - al dan niet geheel - zijn voorbarig, zegt bevestigt woordvoerder Jelmer Letterie van IBM Nederland. "Het gaat om een communicatie aan de medewerkers die eerder deze zomer is verstuurd. Dat is niet in augustus, maar iets daarvoor al."

Slechts gevraagd

De directie van het concern vraagt de individuele werknemers in die mededeling om het eigen product, gebaseerd op open standaarden, te gebruiken voor hun werk. Letterie legt uit dat het slechts om een vraag gaat, die "gebruik moet stimuleren". De 360.000 medewerkers die IBM wereldwijd heeft, houden dus gewoon de beschikking over Microsoft Office op hun werk-pc. Verder biedt de werkgever ook diverse applicaties, waaronder het kantoorpakket van Microsoft, voor zakelijk gebruik op thuis-pc's.

Het Duitse Handelsblatt meldt juist dat IBM overstapt. Voor gebruik van Microsoft Office zou voortaan expliciete goedkeuring van een manager nodig zijn.

Eerdere oproep

IBM heeft een vrijblijvende aankondiging al eerder gedaan via een interne memo. De oproep is toen ook extern opgevat als de aankondiging van een overstap, maar IBM heeft dat vervolgens genuanceerd. Het was slechts een "uitdaging aan de werknemers". Letterie zegt dat het verzoek van nu "misschien een herhaling van zetten is".

Hij legt uit dat medewerkers toch gewend zijn aan Microsoft Office, ook omdat ze het vaak thuis gebruiken. IBM faciliteert dat dus ook, waarmee de 'dwang' voor een eventuele overstap dus vooral neerkomt op een individuele wens.

De woordvoerder kan niet aangeven waarom IBM het eigen product niet met meer dwang invoert voor het eigen personeel. Het aloude argument van compatibiliteit met Microsoft Office geldt immers niet meer. Wel is de interface van de software anders. Letterie: "Ik denk dat het niet in de genen van IBM zit om iets op te leggen. Het is niet onze cultuur."

Gratis Office-tegenhanger

IBM heeft Symphony in 2007 onthuld. Die gratis tegenhanger voor Microsoft Office is gebaseerd op het open source-kantoorpakket OpenOffice.org. IBM levert daar ook bijdragen aan. Sun Microsystems heeft de eigen variant StarOffice, die echter geld kost. StarOffice bevat enkele elementen waar licentievergoedingen voor gelden en Sun biedt bedrijven support op het hele pakket.

Symphony doet ook dienst in de Microsoftloze desktopomgeving die IBM sinds eind vorig jaar biedt. Die is gebaseerd op de Linux-distributie Ubuntu en draait ook op thin clients. Die complete en goedkope desktopomgeving is echter vooral voor ontwikkelingslanden bedoeld, waaronder ook Oost-Europa.