Het gaat om een solid-state geheugen, door IBM racetrack genoemd, dat de beste eigenschappen van flashgeheugen (zoals het gebrek aan bewegende delen) en de lage kosten van harde schijven wil combineren. Daardoor zou een goedkope en stabiele vorm van geheugen moeten ontstaan die de gegevens ook vasthoudt wanneer de stroomtoevoer wordt uitgeschakeld, meldt PC World.

Lezen en schrijven in minder dan een nanoseconde

Volgens Stuart Parkin van IBM slaat racetrackgeheugen informatie op in duizenden atomen in magnetische nanowires. Omdat de atomen niet kunnen bewegen, zorgt een elektrische lading ervoor dat de gegevens snel getransporteerd kunnen worden, waardoor de opslag informatie in minder dan een nanoseconde kan lezen en schrijven.

"Het geheugen is in staat om 16 bits aan gegevens te lezen met behulp van één transistor, waardoor het 100 duizend keer sneller kan lezen en schrijven dan huidige vormen van geheugen", aldus Parkin.

Nog in beginfase

Hoewel de technische specificaties indrukwekkend klinken, benadrukt Parkin wel dat racetrack zich slechts in een beginstadium bevindt. Het concept is een jaar of vier geleden bedacht en IBM hoopt in een aantal jaar de techniek zo te kunnen doorontwikkelen dat het mogelijk is om terabytes aan gegevens op te slaan: "Het kost twee tot vier jaar om een prototype te bouwen waarin we deze lees- en schrijfelementen kunnen bouwen op de schaal van nanotechnologie. Over vier jaar kunnen we wellicht een werkend prototype demonstreren, waarna we tot fabricatie kunnen overgaan."

Racetrackgeheugen slijt niet

Racetrackgeheugen heeft volgens Parkin een aantal grote voordelen ten opzichte van huidige vormen van opslag: "Het heeft geen bewegende delen, het is vrijwel onbreekbaar en het zal nooit slijten" Flash geheugen daarentegen kan na 10 duizend lees- en schrijfsessies versleten raken.