Engage is nog maar de eerste stap. Er komen dit jaar nog meer cloudservices, zoals een online e-mail service, gebaseerd op de technologie van Outblaze, een dienst met zo’n 40 miljoen gebruikers die begin dit jaar door IBM is overgenomen.

Daarna volgen nog andere diensten, zo wist men bij IBM te vertellen, maar details over de functionaliteit wil men nog niet geven. IBM werkt in ieder geval samen met LinkedIn, Salesforge en Skype, dus die diensten zullen waarschijnlijk binnenkort in LotusLive verschijnen.

Het LotusLive platform richt zich op bedrijven van alle maten en is ontworpen voor interne collaboratie, maar ook voor de communicatie met partners. Om het platform helemaal af te krijgen moeten er nog veel verschillende technologieën geïntegreerd worden. Sceptici beweren dat dat nog veel voeten in de aarde zal hebben, maar IBM zegt dat het goed te doen is omdat er open standaarden voor worden gebruikt. Daarbij houdt een Eclipse stichting toezicht op de integratie tussen de LotusLive services en software als Notes/Domino en applicaties van derden.

Met LotusLive Engage zet IBM de eerste stappen in de markt die wordt gedomineerd door Google en Microsoft. Om er een eigen plek te krijgen zal IBM vooral de kleine en middelgrote bedrijven moeten aanspreken. Maar dat is terrein waar ze traditioneel niet veel voet aan de grond hebben.

Bron: Techworld.nl