De aankondigingen werden gedaan op de de vijftiende editie van de eigen Lotusphere-conferentie in Orlando, Florida waar ruim 7.000 bezoekers aanwezig zijn.

De onderneming beloofde gebruikers van de Ubuntu Linux-desktop ondersteuning voor de Open Collaboration Client. Ondersteuning begint met de introductie van Lotus Notes 8.5, dat voor de tweede helft van dit jaar op de rol staat. Voor de realisatie werkt IBM samen met Canonical, dat de commerciële drijfkracht achter Ubuntu is en nu al professionele support voor de populaire Linux-desktop biedt.

De stap van IBM markeert een erkenning voor het Ubuntu-project als desktop voor de zakelijke markt. De Linux distributie richt zich sterk op het bieden van open-sourceoplossing, waarbij patenten en gesloten software worden gemeden.

Red Hat en Novell

Ook Red Hat en IBM hebben elkaar opnieuw gevonden. Beide bedrijven zullen nauwer gaan samenwerken op het gebied van marketing. Zo gaan de onderneming klanten de Lotus-oplossingen in combinatie met de Red Hat desktop een half jaar als proef aanbieden met volledige ondersteuning.

De samenwerking met Red hat komt niet helemaal onverwacht, omdat IBM in augustus vorig jaar al besloot de Open Collaboration Client te gaan ondersteunen op Novell's SUSE Linux.

Complete kantoorfunctionaliteit

In de Open Collaboration Client zit onder andere de mail- en kalenderfunctionaliteit van Lotus Notes en Domino, de Lotus Sametime instant messaging applicatie en de aangepaste versie van OpenOffice.org onder de naam Lotus Symphony. De verschillende pakketten integreren de kantoorfunctionaliteit en richten zich met diverse applicaties sterk op samenwerking.

Overigens is Lotus Symphony nu nog in de beta 3 fase, terwijl de vierde beta komende week wordt verwacht. IBM levert het officepakket als gratis download en als onderdeel van Lotus Notes. De software is gebaseerd op OpenOffice.org en helpt volgens het bedrijf de afhankelijkheid van het Windows-platform te doorbreken met ondersteuning van het ODF-bestandsformaat.

Voordat versie 8.5 uitkomt, introduceert het bedrijf een versie 8.0.1 van Lotus Notes en Domino met Web 2.0-functionaliteit. Zo herkent de software bepaalde stukken tekst en biedt het bijbehorende functionaliteit, zoals het aanklikbaar maken van vluchtnummers om ze meteen online te zoeken. Ook integreert het rss-feeds en Google Gadgets en komt het bedrijf met Lotus Notes Traveler dat synchronisatie met Windows Mobile Devices mogelijk maakt.

OS/2-desktop niet open

Deze week werd overigens bekend dat IBM niet alleen goed nieuws voor de open-sourcegemeenschap heeft. De onderneming reageerde afwijzend op een petitie van aanhangers van het OS/2-besturingssysteem om de broncode onder een open source licentie te publiceren. De fans hoopten op een vrijgave, omdat het besturingssysteem al jaren niet meer onderhouden of verkocht wordt.