IBM heeft gisteren aangekondigd dat het in de Verenigde Staten gaat samenwerken met Ubuntu om een complete desktopomgeving te leveren op basis van Linux en cloud computing. Zo’n desktop zou organisaties zeker de helft schelen aan kosten vergeleken met een reguliere Windows-desktop, stelt de leverancier.

Lotus Symphony en Notes

Het gaat om de IBM Client for Smart Work, een desktopomgeving voor ontwikkelingslanden die vorige maand in Afrika is gelanceerd. De versie voor de VS komt volgens het persbericht van IBM precies op tijd “om bedrijven te helpen om de hogere licentiekosten, hardware-upgrades en migratiekosten te vermijden die vastzitten aan een upgrade naar Windows 7.”

Bovenop Ubuntu Linux draait dan IBM's productivity- en collaboration-software. Dat houdt het gratis pakket Lotus Symphony in voor Office-taken, Lotus Notes of de clouddienst Lotus Live iNotes voor e-mail, naast nog de collaborationtools van LotusLive.com.

Vrijheid

De desktopomgeving is gebaseerd op Eclipse, Linux en open webstandaarden. IBM stelt dat het daarmee makkelijker is om aan te sluiten op software van derden. Dit geeft bedrijven, zo zegt de leverancier, de vrijheid om technologieën naar eigen keuze te gebruiken, om de functionaliteit uit te breiden en om bestaande investeringen veilig te stellen.

IBM gaat er vanuit dat honderden partners deze desktop in de VS aan hun klanten gaan aanbieden. Of dit desktopproduct ook naar Europa komt, is niet bekend.

Bron: Techworld.nl.