De nieuwe webdienst van IBM is net iets goedkoper dan de Premier Edition van Google Apps. LotusLive iNotes kost 36 dollar per gebruiker per jaar, terwijl Google Apps 50 dollar per gebruiker per jaar kost.

LotusLive iNotes mist daarbij wel productiviteitsapplicaties zoals een tekstverwerker, spreadsheetprogramma en presentatiesoftware. Overigens biedt IBM dergelijke tools wel en zelfs gratis, maar vooralsnog niet in een online uitvoering. Daarvoor heeft IBM weer een andere LotusLive-dienst.

Voor mailloze medewerkers

IBM verklaart dat LotusLive iNotes geschikt is voor werknemers die niet alle mogelijkheden van een volwaardig collaboration-pakket nodig hebben, en voor werknemers die nu totaal geen externe toegang tot hun bedrijfsmail hebben. Hierbij hanteert IBM wel beperkingen: de bovengrens per mailbox is 1 gigabyte aan opslagruimte. Google biedt 25 GB per gebruikersaccount.

De doelgroep voor IBM's nieuwe webmaildienst bestaat enerzijds uit grote bedrijven die van eigen mail- en agendasoftware over willen stappen naar SaaS. Anderzijds mikt de aanbieder ook op kleinere ondernemingen die 'on-demand software' willen gebruiken. Beide categorie├źn bedrijven zijn bezorgd over security en uptime, stelt IBM die het eigen product aanprijst door te wijzen op zijn eigen betrouwbaarheid en ervaring met zakelijke ict.

Vice-president Sean Poulley, verantwoordelijk voor online collaboration bij IBM, houdt wel een slag om de arm. Hij zegt tegen PC World dat geen enkel bedrijf 100 procent uptime kan garanderen voor 'on-demand' applicaties. "Maar IBM heeft een lange voorgeschiedenis met het draaien van de bedrijfskritische systemen van de wereld."

Google, en Microsoft

Naast Google heeft IBM het hiermee ook gemunt op Microsoft. De aankomende nieuwe versie 2010 van groupware Exchange biedt ook meer online mogelijkheden, maar volgens IBM is migratie moeilijk. Microsoft biedt echter ook een losstaande, zelf gehoste webmaildienst: Exchange Online.

IBM's webmaildienst is gebaseerd op technologie die IBM heeft overgenomen van het bedrijf OutBlaze in Hong Kong. LotusLive iNotes is vanaf komende week te verkrijgen in de Verenigde Staten. Het is nog niet bekend of en wanneer het in Nederland beschikbaar komt.