De eerste cloud-dienst waar IBM mee komt, is een platform voor ontwikkelaars. Die kunnen dan software schrijven voor deze nieuwe cloud-omgeving. Daarna komt de ict-reus met een platform voor het draaien van zakelijke applicaties. Dit omvat ook het virtualiseren van pc's om die als desktop-in-de-cloud aan te bieden.

Ook mét Google

IBM dankt deze nieuwe diensten deels aan Google. Het heeft daarmee in 2007 een samenwerking opgezet om cloud computing te ontwikkelen voor academisch gebruik. "Wij passen die kennis en ervaring nu toe voor de commeriële diensten die IBM in 2009 gaat bieden", zegt de Amerikaanse woordvoerster Kelly Sims.

De Amerikaanse National Science Foundation kent nu een subsidie van 5 miljoen dollar toe voor innovatief wetenschappelijk onderzoek op de IBM/Google cloud-infrastructuur voor academisch gebruik.

En met Amazon

Voor commerciële cloud-diensten heeft IBM onlangs ook een samenwerking met Amazon opgezet. Daarbij laat het ict-bedrijf zijn software draaien op 'compute cloud' EC2 van Amazon, oorspronkelijk slechts online-boekwinkel en dotcom-schoolvoorbeeld. Gebruikers van IBM-software als DB2, Informix Dynamic Server, Websphere Portal, Lotus Web Content Management en Websphere sMash kunnen hun licenties voor die producten overzetten naar Amazons rekenwolk.

Dit alles komt voort uit de speciale divisie die IBM in februari heeft opgezet om beter in te spelen op de cloud-hype. Die aparte bedrijfstak combineert de diverse producten en diensten van de leverancier, en biedt klanten daarmee één aanspreekpunt. Voor de netwerkverbindingen tussen IBM's datacentra is leverancier Juniper aangehaald.

Cloud-beveiliging

Ondertussen speelt IBM ook in op de beveiligingskant van cloud computing. Diens security-divisie ISS heeft nu net op de RSA-beveiligingsconferentie nieuwe hardware en software onthuld. Daarmee kunnen cloud-aanbieders hun gedistribueerde systemen scannen op malware en hackpogingen.

Onder meer Cisco-ceo John Chambers noemt de cloud een beveiligingsnachtmerrie. "We kunnen dat niet op de traditionele manier aanpakken", zegt de topman van 's werelds grootste netwerkleverancier. Hij gaat er wel van uit veel netwerkapparatuur te kunnen verkopen om cloud-componenten met elkaar te verbinden.

Eigen cloud

Nagenoeg alle ict-leveranciers willen een graantje meepikken van de gang naar cloud computing. Zo heeft virtualisatieleverancier VMware heeft deze week vernieuwde software voor het draaien van cloud-omgevingen onthuld. Dat is bedoeld voor bedrijven die eigen ict-middelen willen koppelen in een interne (ofwel private) cloud.

Zij zijn daarmee dan niet afhankelijk van een externe aanbieder als Amazon, Google of straks IBM. Microsoft werkt nog aan een cloud-uitvoering van Windows. Dat besturingssysteem, codenaam Azure, draait in eerste instantie alleen in datacenters van de softwaremaker zelf.