Vanaf voorjaar 2009 zal het voor iedereen met genoeg geld mogelijk zijn om nieuwe toplevel domeinen (tld's) te registreren. Daarmee gaat het domeinnaamsysteem, één van de belangrijkste fundamenten van het internet en het web, flink op de schop. In plaats van en domeinnaam met een extensie naar voorkeur, zoals .nl of .com, kan binnenkort iedereen de meest uiteenlopende extensies verzinnen, registreren en uitbaten.

Onontgonnen domeinland

"Het potentieel is enorm. Het vertegenwoordigt en volledig nieuwe manier voor mensen om zich te uiten op het net", aldus Paul Twomey, president en ceo van Icann. "Het is een reusachtige groei van 'onroerend goed' op het internet." De organisatie rept zelfs van 'de grootste uitbreiding van het internet in 40 jaar.'

De afgelopen jaren kwamen er maar mondjesmaat toplevel domeinen (tld's) bij, zoals .biz,, .mobi, .eu en .asia. Met die rust zal het volgend jaar gedaan zijn. Met dit besluit zet Icann de sluizen open voor een ongebreidelde wildgroei aan tld's als .sex, .hotel, .harry, .paris, .terschelling of .noemmaareenextensie. "Er is momenteel geen bewijs om het aantal tld's dat de root kan bevatten te limiteren vanwege technische stabiliteitskwesties", concludeert de raad.

Duur en nutteloos

Administratieve en juridische zorgen zijn er echter wel, en de domeinorganisatie broedt dan ook de komende maanden nog op waterdichte procedures om de verwachte golf aan tld's te kunnen verwerken.

Of het ook echt storm gaat lopen blijft afwachten, want registratie van een nieuw tld is niet voor iedereen weggelegd: de tarieven beginnen rond 60.000 euro. Niet iedereen kan overigens zomaar elke term als tld vastleggen. Icann bezweert dat merknaamhouders eenvoudig hun merken zullen kunnen beschermen tegen domeinkapers en webparasieten.

Toch is er kritiek. "Het wordt prijzig en nutteloos", aldus domeinboer Geoff Wicks van Netnames tegen de BBC. "Dit geeft grote problemen voor bedrijven, omdat ze talloze domeinen zullen moeten kopen om zichzelf veilig te stellen."

Andere alfabetten

Naast liberalisering van het toplevel regime is Icann ook akkoord gegaan met de invoering van andere tekens dan de 26 letters van het Romeinse alfabet in het tld-systeem. Binnenkort worden daar Chinese, Cyrillische (Russisch), Devanagari (Hindi), Arabische en Japanse letters, tekens en karakters aan toegevoegd.