De nieuwe ceo van internetbeheerder ICANN gaat met de billen bloot. De organisatie kraakt onder de zelf gestelde deadlines en moet telkens opnieuw het wiel uitvinden terwijl de auto van de nieuwe topleveldomeinen (TLD's) reeds op volle snelheid rijdt.

Liefst minstens jaar uitstel

“Eerlijk, als ik erover ging, dan zou ik de hele uitgifte van nieuwe gTLD's ten minste een jaar uitstellen", aldus ICANN-baas Fadi Chehade tegen deelnemers van een bijeenkomst in Amsterdam vorige week.

Hij benadrukt echter dat er geen uitstel komt en ICANN alle zeilen bijzet om deadlines te halen. De afgelopen maanden zijn echter al verschillende onderdelen, zoals de digitale boogschietwedstrijd, mislukt of uitgesteld. De wedstrijd werd uiteindelijk een loterij om de volgorde van behandeling te bepalen. Ook de huidige stap, het bekendmaken van de selectie van te veel op elkaar lijkende tld's (zogenaamde string contentions), is uitgesteld naar 1 maart.

Open kaart

Na dit falen en aanzwellende kritiek heeft ICANN besloten open kaart te spelen. Chehade: “Ik wens dat jullie allemaal de hand opsteken en zeggen: 'Weet je wat? Laten we een pauze nemen en over een jaar bij elkaar komen.' Ik weet dat jullie dat niet kunnen, ik weet dat ik dat niet kan en ik weet dat de markt daar niet op kan wachten", verzucht hij. “Ik wil het programma niet vertragen, maar onder alle omstandigheden zegt mijn verstand: stop." De publieke biecht van de ICANN-baas werd opgetekend door het blog Domain Incite.

De reacties uit de domeinbranche zijn zeer positief, Chehade wordt geprezen om zijn openheid en eerlijkheid. Ewout de Graaf van MijnDomein was ook bij de bijeenkomst en bevestigt tegenover Webwereld de uitspraken van ICANN. Ook hij prijst Chehade. “Dit is echt een verfrissend geluid, hier zitten we met z'n allen op te wachten."

100% kans op rechtszaken

Samenwerking is namelijk de enige manier om van de nieuwe tld's een succes te maken. Door de enorme belangen en de uitlijders van ICANN dreigen echter schadeclaims en rechtszaken. Zo moet ICANN beslissen welke op elkaar lijkende extensies (zoals .hotel en .hotels) afvallen en of er daarna nog meer aanvragen afvallen vanwege doublures of klachten.

De kans is “100 procent" dat dit vroeger of later tot rechtszaken gaat leiden, voorspelt De Graaf. ICANN heeft dan ook een groot deel van het inschrijfgeld (bijna twee ton per aanvraag) gereserveerd voor juridische calamiteiten. “Iedereen houdt zijn hart vast."

Nederlandse tld's

Er zijn verschillende Nederlandse tld-aanvragen gedaan, zoals .kpn, .amsterdam en .frl voor Friesland.