Topleveldomeinen (tld's) als .politie en .pizza worden toch maar niet in groepjes behandeld. Internetbeheerder ICANN vond eerder dat er niet genoeg capaciteit was om alle aanvragen in één keer te behandelen en bedacht daarom dat de aanvragen in groepen van 500 zouden worden behandeld.

Suggesties welkom

Webwerelds Australische zustersite Techworld meldt dat ICANN nu maximaal 1000 rootdomeinen per jaar gaat verwerken. Er zijn in totaal 1900 aanvragen binnengekomen, dus de prangende vraag blijft in welke volgorde de organisatie de aanvragen gaat verwerken. De internetbeheerder is daar zelf nog vaag over en vraagt het publiek om hulp.

Na het mislukken van de digitale boogschietwedstrijd, dacht de ICANN na over een nieuwe methode om op een eerlijke manier batches van domeinaanvragen aan te maken. Die nieuwe methode blijft uit en ICANN schrapt het hele plan van de batches. De internetbeheerder vraagt bovendien het publiek om suggesties hoe de aanvragenhausse verwerkt moet worden.

Natuurlijke selectie

Deskundigen verwachten dat een aantal aanvragen vanzelf verdwijnen. Een aantal dezelfde tld's zijn geclaimd door meerdere bedrijven. Uiteindelijk wordt er maar eentje toegewezen en gedurende dit traject vallen er een hoop bedrijven af. “Hoeveel aanvragen er in behandeling worden genomen is onderhevig aan een proces van natuurlijke selectie", vertelt registratiedeskundige Jack Simpson aan Techworld.

Omdat het per batch enkele maanden tot een jaar kan duren voor het domein live gaat, staat de internetbeheerder onder grote druk aanvragen vlot te behandelen. Daarom bedacht de ICANN een digitale boogschietwedstrijd waarbij deelnemers zo dicht mogelijk bij een specifieke timestamp moesten landen. Door een tijdsbepalingprobleem schrapte de organisatie de wedstrijd en broedde het op een nieuwe, eerlijke methode om batches aan te maken.