Nu nog wordt het net gedomineerd door .com-domeinen. Begin volgend jaar zullen deze concurrentie krijgen van sites met achtervoegsels als .sex, .shop, .web of .news. Het is voor het eerst sinds de late jaren '80 dat er dergelijke nieuwe extensies bijkomen. Niet alle reacties op het besluit zijn even positief.

De domeinnamenkwestie stond bovenaan de agenda van de ICANN-top in Yokohama, Japan. Er komen nieuwe domeinextensies, dat is het voornaamste nieuws. Hoeveel en welke er bijkomen, is echter onduidelijk. Vandaar ook de teleurgestelde gezichten na de top; critici klagen over de vaagheid van het besluit.

Esther Dyson – interim-chef van de ICANN - denkt zelf aan tien nieuwe extensies, maar andere leden van de organisatie vinden dat te veel. Zij zijn bang dat de ICANN niet in staat is een dergelijke verandering in goede banen te leiden. De ICANN is de in 1998 door de Amerikaanse overheid aangewezen organisatie die is belast met de domeinnaampolitiek.

Sex.sex en Winkel.shop

Behalve de landentoevoegingen als .nl kent het net sinds meer dan tien jaar de volgende toevoegingen: .edu, .com, .mil, .int, .gov, .org en .net. Als nieuwe extensies worden .sex, .union, .shop, .web, .biz, .bank, .travel, .tel, .museum en .news genoemd. Het is niet zeker of deze top-level domeinnamen voor iedereen toegankelijk moeten zijn of alleen voor organisaties die zich daadwerkelijk in zo'n segment begeven. Een .union-site mag dan alleen door een vakbond worden gebruikt.

Vanaf 1 augustus kunnen kandidaten een voorstel indienen om een nieuw top-level domein te beheren. Registratieorganen moeten dan wel 50.000 dollar storten in de nu nog lege kas van de ICANN. Zij krijgen dit geld niet terug als een voorgestelde extensie het niet haalt. Hiertegen bestaat veel weerstand.

Een groep registratieorganen, waaronder register.com en tucows.com, denkt over het gezamenlijke beheer van een nieuw commercieel top-level domein. Hierbij valt te denken aan .shop.

Nieuwe kansen voor domeinkapers

De ICANN zal tot eind van dit jaar met de kandidaten onderhandelen over de nieuwe top-level domeinen. Begin volgend jaar zullen dan naar verwachting de eerste .sex-sites en .shop-sites opduiken.

Zover is het nog niet. Een van de belangrijkste bron van zorg is het nog altijd uitdijende leger van domeinkapers. Er moeten duidelijke afspraken worden gemaakt hoe hiermee om te gaan. Alle .com-domeinen zijn inmiddels zo'n beetje vergeven. Als er een .shop-domein komt, komen echter weer aantrekkelijke domeinnamen als www.amazon.shop vrij. Het zal niet de bedoeling zijn dat Amazon – dat amazon.com heeft – dit misloopt.Eerdere relevante berichten: ICANN presenteert plan voor uitbreiding domeinextensies (16 juni 2000) Bevoegdheden van ICANN zijn niet illegaal (10 juli 2000) Europese Commissie zet vaart achter .eu-domein (06 juli 2000)