Landen kunnen zich vanaf 16 november aanmelden voor het toestaan van een niet-Latijns schrift voor hun nationale domein. De eerste domeinen in het Hindi, Hebreeuws en Chinees worden volgend jaar al verwacht.

Voorheen konden Chinezen al http://EIGENSCHRIFT.cn kiezen. Nu kunnen de Chinezen ook gaan voor http://EIGENSCHRIFT.EIGENSCHRIFT. Chinezen moeten nu nog via shift-combinaties en/of een speciale softwaretool elke keer .cn tikken. Die omleiding voor de eigen tekens kan snel voorbij zijn. Helaas voor de Chinezen zitten ze nog wel vast aan de http:// waarmee elke url begint.

Miljoenen mensen

ICANN, de beheerder van het internetdomeinnaamsysteem, maakte de plannen bekend op zijn halfjaarlijkse internationale vergadering. Die vond ditmaal plaats in Seoul, Zuid-Korea. "We hebben zojuist het internet veel toegankelijker gemaakt voor miljoenen mensen in regio's als Azië, het Midden-Oosten en Rusland", aldus ICANN-ceo Rod Beckstrom.

Voorlopig geldt de internationalisering van domeinnamen alleen voor country-code top level domains. Die zijn gezamenlijk goed voor ongeveer 40 procent van alle websites. ICANN broedt nog op regels om ook generieke top level domains (.com, .org, .net) open te stellen voor andere schriften. Dat zal pas op zijn vroegst in 2011 gebeuren, liet de ICANN weten in Seoul.

Internationaal toezicht

Vorige maand is eindelijk besloten de banden tussen de ICANN en de Amerikaanse overheid los te weken. Dat proces loopt al jaren. De internetorganisatie komt nu onder internationaal toezicht. Veel andere regeringen en de internationale internetgemeenschap eisen al jaren dat de overheid van de VS de ICANN moet loslaten.