Afgelopen jaar is het aantal domeinen dat binnen vijf dagen na registratie weer is ingeleverd met 99,7 procent gedaald, meldt ICANN in een nieuw rapport. Voorheen was deze zogenaamde domeinproeverij een ware plaag.

Deze praktijk van voorlopig registreren wordt 'domain tasting' genoemd. Het maakt gebruik, of misbruik, van de vijfdaagse ruilperiode ('grace period') voor alle generieke toplevel-domeinnamen die door internetorganisatie ICANN in 2003 is ingesteld.

Misbruik

Bedoeld als niet-goed-geld-terug garantie als er iets fout is gegaan in het registratieproces, wordt de grace period op grote schaal misbruikt om domeinen te proeven. Dit gebeurt voornamelijk om te testen of exploitatie ervan lucratief is, door het bijvoorbeeld vol te pompen met reclame, of erger, malware. Is er in vijf dagen flink geklikt, dan wordt het domein aangehouden. Zo niet, dan wordt het geretourneerd.

Deze 'domeinproefcarroussel' wordt bovendien volledig geautomatiseerd. Op elk willekeurig moment waren er zo miljoenen domeinen die worden geproefd. Ook de bekende registrar Network Solutions maakte zich schuldig aan deze dubieuze praktijk. Die werd daarvoor vervolgens aangeklaagd.

Effectief

De oplossing liet lang op zich wachten maar is simpel en effectief: ICANN heeft de restitutie aan registrars in het geval van domeinteruggave grotendeels geschrapt. Sinds dit voorjaar is het nieuwe beleid bij alle generieke toplevel registries geïmplementeerd.

Aangezien de registrars dit doorberekenen aan hun klanten kost het domeinproeven nu al gauw klauwen met geld. Daarmee is het niet meer lucratief en is het fenomeen nu voorgoed uitgestorven.