ICANN komt met een nieuwe, snelle manier om inbreukmakende domeinen offline te halen. Dit na jarenlange grote zorgen dat de introductie van nieuwe topleveldomeinen (tld's) zal leiden tot een explosie van domeinkapers en tikfoutprofiteurs.

Conflicten over domeinnamen en mogelijk inbreuk op merkenrecht gaan normaliter via de Uniform Domain Name Dispute Resolution Policy (UDRP). Dergelijke zaken kunnen maanden of zelfs jaren duren. Onder druk van grote bedrijven en merkhouders komt ICANN daarnaast met spoedprocedures, om evident onrechtmatige domeinen sneller offline te kunnen dwingen, genaamd Uniform Rapid Suspension System (URS).

Niet direct offline

Overigens is de spoed relatief. Alhoewel het domein direct na een klacht moet worden bevroren, heeft de domeinnaamhouder twee weken de tijd om bezwaar te maken tegen de klager. Pas daarna kan het domein, als er inbreuk is geconstateerd worden geblokkeerd. Tot die tijd is het domein nog gewoon bereikbaar.

Alle registries die topleveldomeinen gaan uitgeven zullen moeten voldoen aan de URS-regels, maar de spoedprocedure gaat ook werken voor domeinen met een bestaande extensie.