Een machtige ‘commissie van overheden’ eist van ICANN dat het de regels voor de uitrol van nieuwe topleveldomeinen aanscherpt en een aantal controversiële registraties annuleert of onder de loep neemt. Zo moet de aanvraag van .africa en . gcc worden gestopt, en liever ook de gevoelige ‘religieus getinte’ extensies als .islam en .halal. Ook een aantal merkaanvragen die overeenstemmen met geografische regio’s, zoals .amazon, .patagonia en .spa.

Tld-programma 'herschreven'

Tegen veel van deze extensies was eerder bezwaar aangetekend, maar nu weegt het een stuk zwaarder. De eisen en adviezen zijn namelijk opgetekend door de Governmental Advisory Committee (GAC), een adviesorgaan bij de ICANN waarin meer dan 100 staten zijn vertegenwoordigd. Officieel zijn het adviezen, maar ICANN moet ermee aan de slag want de GAC heeft feitelijk een soort vetomacht, schrijft Maarten Simon, hoofdjurist bij SIDN.

Dit is tegen het zere been van veel andere private belanghebbenden betrokken bij ICANN. Simon: “Waar de ICANN gemeenschap een bezwaarlijstje van enkele aanvragen verwachtte, kwam de GAC met een lange lijst aanvullende voorwaarden die voor alle aanvragen gelden en voor een deel betrekking hebben op bepaalde categorieën aanvragen. Sommige ICANN meeting deelnemers omschreven de aanvullingen als het herschrijven van het programma.”

Maanden vertraging

Volgens Simon leidt dit in elk geval tot vertraging. “Het advies is zo geformuleerd dat bij navolging ICANN de voorwaarden zal moeten vertalen naar nieuwe regels. Binnen ICANN kan zo’n proces enkele maanden duren.”

Ook Jannik Skou van domeinconsultant Thomsen Trampedach verwacht dat het wensenlijstje van GAC voor minstens twee maanden uitstel gaat zorgen. “Ik vind dat ICANN en de gemeenschap moeten doorzetten,” aldus Skou tegenover Webwereld. ICANN zelf houdt zich diplomatiek op de vlakte, al erkent de voorzitter, Steve Crocker, in een interview dat het een precaire evenwichtsoefening zal worden.

Dreigende internetcoup via ITU

Sinds het begin zijn de plannen voor nieuwe tld’s onderdeel van felle kritiek en politiek getouwtrek. Op de achtergrond van de nieuwe domeinextensies speelt een bredere machtsstrijd om regulering van het internet. Veel nationale overheden, vooral van ontwikkelingslanden, willen meer macht over het internet binnen grenzen hebben. Eind vorig jaar is daartoe een zeer omstreden ITU-verdrag aangenomen, dat echter door de meeste Westerse landen, waaronder Nederland, is geweigerd.