Aanvragen voor nieuwe domeinnamen moeten voortaan gecontroleerd worden waarbij de daadwerkelijke aanvrager zijn of haar contactgegevens moet verifiëren. Binnen vijftien dagen na aanvraag moet een mailadres of een telefoonnummer zijn geverifieerd. Indien dat niet lukt of kan, moet een registrar het bewuste domein schrappen, schrijft technieuwssite The Verge.

Malafide sites bestrijden

Dit moet de huidige vervuiling van het WHOIS-systeem tegengaan, én ook het opzetten van malafide websites bestrijden. Het voorstel hiervoor is eind vorige week aangenomen door de bestuursraad van de ICANN. Die hoogste internetbeheerder wil met de nieuwe versie van de zogeheten Registrar Accreditation Agreement "het ecosysteem voor domeinnamen verder verbeteren".

ICANN-president Akram Atallah is erg blij dat de 2013 RAA is goedgekeurd door de bestuursraad:

De 2013 RAA (PDF) heeft hiervoor enkele maatregelen, zoals een abuse-meldpunt, verantwoordelijkheid van domeinregistrars voor compliance van hun resellers, verbeterde tools voor gehoorzaming aan wetgeving, en jaarlijkse certificeringsvereisten. Dit staat naast de verplichte verificatie van mailadres of telefoonnummer van domeinaanvragers, wat dient om het wereldwijd gebruikte WHOIS-systeem te verbeteren.

Centrale WHOIS-database

Eerder vorige week stelde de ICANN dat de huidige opzet daarvan 'kapot' is. Het zoekt al tien jaar naar een alternatief en stelt nu een gecentraliseerde database voor. Daarbij is de WHOIS-informatie (van wie een domein of ip-adres is) alleen toegankelijk als een aanvrager aangeeft waarom hij of zij die gegevens wil inzien.

De ICANN legt de complexe beheerstructuur voor het internet uit in deze infographic: Klik voor groot