De ICANN, de organisatie die wereldwijd verantwoordelijk is voor uitgifte van domeinnamen, verzoekt de Amerikaanse overheid om de contractuele banden te verbreken. Het vraagt dat in een brief (PDF) aab de National Telecommunications and Information Administration (NTIA).

De ICANN functioneert formeel in opdracht van de NTIA, dat valt onder het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken. Dat contract loopt in september dit jaar af. ICANN-voorzitter Rod Beckstrom schrijft dat de VS eindelijk zijn belofte moet inlossen om het beheer over de naam- en adresruimte van internet te privatiseren.

Sinds 1998 al

Toen de ICANN in 1998 door de regering Clinton werd opgezet was het de bedoeling om de functies in september 2000 over te brengen naar de private sector. Dat is nog steeds niet gebeurd. De ICANN heeft het contract met het Amerikaanse handelsdepartement in 2006 voor het laatst vernieuwd. Het unilaterale toezicht op de ICANN zelf heeft de Amerikaanse regering in 2009 opgeheven. Die controle op de domeinbeheerder voor heel internet is dus wel internationaal geregeld.

Maar dat geldt nog niet voor het gezag van de NTIA over cruciale zaken als de rootzone, de centrale pool van ip-adressen en het protocol-nummerregister. Die drie functies vallen onder de Internet Assigned Numbers Authority (IANA), dat valt onder de verantwoordelijkheid van de ICANN.

'Amerikaans belang'

Het overheidscontract wordt volgens Beckstrom vaak genoemd door overheden als bewijs dat ICANN het Amerikaanse belang dient. Ook de Europese Commissie heeft eerder gezegd dat het internetbeheer los van de VS moet komen te staan.

"Er is geen overtuigende reden om deze functies exclusief onder een Amerikaans overheidscontract uit te voeren", schrijft ICANN-voorzitter Beckstrom nu. Volgens Beckstrom en voormalig ICANN-voorzitter Vint Cerf is een 'samenwerkingsovereenkomst' een betere manier voor de Amerikaanse overheid om met IANA om te gaan. Ook de rol van VeriSign in het beheer van de rootzone is op dit moment geregeld met zo'n samenwerkingsovereenkomst.

Consultatieronde

De NTIA is een consultatieronde gestart waarbij belanghebbende partijen kunnen voorstellen hoe de IANA-functies in de toekomst moeten worden geregeld. De consultatie loopt tot 31 maart. Enkele respondenten vinden dat de IANA-functies moeten worden opgesplitst en dan verdeeld over meerdere organisaties. Beckstrom is tegen zo'n opdeling, omdat de ICANN zelf al de "benodigde expertise en relaties" heeft om alle drie de onderdelen aan te kunnen.