Slechts 32 procent van de middelgrote ondernemingen schenkt aandacht aan het onderwerp als nieuw personeel in de organisatie komt. Vreemd genoeg vindt 70 procent van die bedrijven wel dat nieuwe werknemers gevoeliger zijn voor risico's dan bestaande collega's.

In veel gevallen blijken er nauwelijks concrete richtlijnen te bestaan. In 39 procent van de gevallen zijn er richtlijnen voor de inhoud en taal die in e-mails toegestaan zijn. Voor draagbare opslagmedia heeft slechts 28 procent regels opgesteld en voor het gebruik van laptops 23 procent.

Meer dan de helft van de bedrijven (55 procent) is van mening dat een personeelslid verantwoordelijk is als hij een e-mail via een persoonlijk bericht verspreidt. Mocht de laptop gestolen worden, dan vindt 67 procent van de bedrijven dat de medewerker hiervoor verantwoordelijk is.

Bedrijven gaan er vaal van uit dat het personeel dit wel weel, zo blijkt. Voor nieuwe medewerkers verwacht 72 procent dat het personeel op de hoogte is dat hun digitaal gedrag scherper in de gaten wordt gehouden. 29 Procent denkt dat deze extra controle het personeel betrouwbaarder maakt, maar bijna evenveel (zo'n 28 procent) verwacht dat dit ondermijnend werkt op de trouw van het personeel.

In totaal heeft McAfee 1185 online interviews gehouden bij middelgrote bedrijven waar tussen de 50 en 250 mensen werken.