Verschillende sectoren binnen de ict-branche zullen het goed gaan doen volgens ICT-Office, de branchevereniging voor IT-bedrijven in Nederland. Vooral de softwaresector zal groeien in het nieuwe jaar. De vereniging verwacht dat investeringen van bedrijven in software zullen groeien met vijf procent. De groei van investeringen in hardware zullen in 2009 volgens ICT-Office haast nihil zijn.

Volgens woordvoerder Ted van Hintum zijn investeringen in software noodzakelijk. "De softwaretak is zo'n belangrijk onderdeel geworden van veel organisaties dat ze niet meer zonder kunnen. En door upgrades toe te passen kunnen deze organisaties effici├źnter en goedkoper werken."

Het aantal investeringen in telecom en de internetsector zal niet groeien, maar eerder dalen met 0,2 procent. Dat ligt volgens de Van Hintum aan de prijzen: "Het gebruik zal wel toenemen, maar de prijzen staan onder druk vanwege hevige concurrentie. Door de lage prijzen zullen de totale bestedingen dus dalen."

Geen groei merkbaar

De meeste organisaties zullen in 2009 niet investeren in hardware. "Veel bedrijven stellen de aanschaf uit waardoor geen groei merkbaar zal zijn. Maar de ict-branche in zijn geheel zal het beter gaan doen dan de gehele economie."

De brancheverenging baseert zich op cijfers van het onderzoeksbureau Heliview, die in opdracht van ICT-Office een onderzoek uitvoerde onder de leden van de vereniging. Deze voorlopige cijfers worden volgens ICT-Office ook gebruikt voor de ICT-Marktmonitor die in mei 2009 verschijnt. Van Hintum denkt dat de voorspellingen niet veranderen. "Zeker weten doen we dat natuurlijk nooit, maar met de kennis van dit moment kunnen we stellen dat de branche gaat groeien in 2009."

Verschillende analisten delen de mening van ICT-Office, maar denken vooral dat 2009 een jaar van overleven wordt. Zo verwacht IDC-analist Peter Vermeulen dat de economische neergang zwaar gaat wegen voor de ICT-branche.