Tot die conclusie komen onderzoekers in de tweemaandelijkse ICT Barometer van Ernst & Young die vrijdag is uitgekomen. Bij 55 procent van de ondervraagden is het ict-budget in het afgelopen jaar toegenomen. Bij slechts 8 procent werd het ict-budget krapper.

Bijna één op de drie ondervraagden verwacht het komende jaar meer te kunnen uitgeven aan hardware. Aan software verwacht ongeveer 40 procent van de ondervraagden meer te kunnen uitgeven.

Volgens Ernst & Young-directeur Jacob Verschuur lijkt het er sterk op dat organisaties anticiperen op de verwachte komst van Windows Vista. "Veel bedrijven hebben hun investeringen uitgesteld totdat de markt weer aantrekt", denkt Verschuur.

Met de arbeidsmarkt voor ict'ers gaat het goed, constateren de onderzoekers. De markt voor ict-dienstverleners groeit gestaag. In juni van dit jaar zag een kwart van de Nederlandse bedrijven het aantal externe ict'ers groeien. Het aantal interne ict'ers is in die periode bij 17 procent van de bedrijven gestegen. De groei is overigens voornamelijk waarneembaar bij middelgrote en grote bedrijven.

Volgens Verschuur tonen deze groeicijfers aan dat de ict-markt er nu beter voor staat dan in de periode 1998-2001. "Nu moeten ict-bedrijven ook knokken tegen lage ict-tarieven van bijvoorbeeld India en zien wij in onze onderzoeken dat de concurrentie binnen de ict-dienstverlening in Nederland veel scherper is dan vijf jaar geleden."

Voor het opstellen van de ICT Barometer ondervraagt bureau Interview-NSS ruim zeshonderd directeuren, managers en professionals uit het bedrijfsleven, de non-profitsector en de overheid.