Dat blijkt uit het 'Consultancy Arbeidsmarktonderzoek 2013' van Consultancy.nl en Berenschot, gebaseerd op input van meer dan 700 adviseurs.

ICT-consultants op directieniveau verdienen gemiddeld 97.400 euro per jaar, terwijl adviseurs van vergelijkbaar niveau bij de vier grote accountancybedrijven 126.000 euro aan jaarsalaris meekrijgen. De topadviseurs in management consultancy-organisaties leiden de lijst met 135.000 euro per jaar. Management en accountancy consultants verdienen dus fors meer dan hun ict-broeders.

[index date=201311111240]Salaris blijft steken[/index] Tot vlak onder de top hoeft de ict-consultant zich niet benadeeld te voelen. Vanaf junior niveau tot aan het hoger kader is het loon vergelijkbaar met vakgenoten uit andere sectoren. Treedt hij echter toe tot de top van het bedrijf, dan blijft zijn salaris steken.

Dat beperkt zich niet alleen tot het vaste salaris. Waar 75 procent van de consultants in de ICT-branche een bonus krijgt, ligt dat percentage in andere branches hoger: 82 procent in de professionele dienstverlening, 91 procent in de accountancy. Van de strategisch managementconsultants krijgt zelfs 94 procent een bonus.

[index date=201311111240]Overwerken [/index]De senior ICT-consultant werkt ook harder voor zijn relatief lagere loon. Ruim driekwart werkt over, met een gemiddelde wekelijkse overwerktijd van ruim 9 uur. Daarmee vindt de ICT-adviseur zichzelf terug in de top van het lijstje met vakbroeders.