Ons land scoort wel bovengemiddeld in Europa, maar hoort niet bij de absolute top. Vooral bedrijven in Noord-Europese landen, zoals in Denemarken, Finland en Zweden, maakten nog iets intensiever gebruik van ICT.

Dat concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek Nederland in een alomvattend onderzoeksrapport "De Digitale Economie 2007".

Boven- en ondergemiddeld

Het adopteren van verschillende ICT-toepassingen is in Nederland ook niet zo snel gegaan als in sommige andere landen. Zo was het gebruik van breedbandinternet en elektronisch verkopen enige jaren geleden nog gemiddeld, vergeleken met de rest van de EU. Inmiddels scoort Nederland bovengemiddeld.

Het aandeel van e-commerce in de totale omzet van Nederlandse bedrijven bleef in 2006 nog wel steken op bijna 11 procent, wat onder het Europees gemiddelde van 12 procent ligt.

Zo goed als alle bedrijven maken inmiddels gebruik van ICT en zijn aangesloten op internet. 90 procent maakt hierbij gebruik van een breedbandverbinding. In 1995 was dat nog minder dan 10 procent. Veel kleine bedrijven blijven achter met een eigen website. Een kwart van de zaken met 10 - 19 werkzame personen had geen website. Bij bedrijven met 20 - 49 werkzame personen was dit ook nog bijna 20 procent. Alhoewel een website niet altijd rendabel hoeft te zijn, lopen de bedrijven volgens het CBS hierdoor klanten mis.

ICT 6,3 procent van bbp

De Nederlandse ICT-sector heeft de afgelopen jaren sterk geprofiteerd van de aangetrokken economie. Vooral de bedrijven op het gebied van dienstverlening lieten een sterke groei zien. In 2006 bedroegen de Nederlandse ICT-bestedingen 6,3 procent van het bbp.

Daardoor is er inmiddels ook een nieuwe krapte ontstaan op de arbeidsmarkt, waar er een aantal jaren geleden nog een overschot was aan ICT-personeel. Vooral veel grote bedrijven hebben problemen met het vinden van het juiste specialistische personeel. En hoewel het niet het meest voorkomende probleem is, ongeveer de helft van de werkgevers klaagt over de hoge salariseisen van de potentiële werknemers.

Open-source

Nog niet veel Nederlandse bedrijven gebruiken open-source software. In 2006 bleef de teller steken bij negen procent van de bedrijven. De overheid probeert ondertussen het belang van open-source software te benadrukken, maar een gebrek aan kennis belemmert veel bedrijven om de stap te wagen.

Uit het onderzoek van het CBS komt ook naar voren dat Nederland internationaal koploper blijft als het gaat om ICT in huishoudens. Ook de overheid scoort sterk bovengemiddeld, maar met de investeringen in zorg en onderwijs lopen we niet voorop.