Dit voorspelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) na het signaleren van een omslag in de wereldwijde verkoop van ict-producten in mei en juni. De organisatie durft nog niet zo ver te gaan om de industrie definitief gezond te verklaren. De nu geconstateerde omslag zou bijvoorbeeld komen door investeringen van overheden en dus slechts een tijdelijk opleving kunnen zijn.

Uit het rapport (pdf) komt ook naar voren dat de crisis in de verschillende deelsectoren van de ict-industrie anders uitpakt. Ook regionale verschillen worden opgemerkt. De productie van pc's daalde met veertig procent op jaarbasis in Japan, Korea, China en andere Aziatische landen als gevolg van inzakkende export.

Halfgeleidermarkt

De halfgeleidermarkt, graadmeter voor de ict-industrie, leefde flink op in mei. Die ict-deelmarkt heeft juist zware klappen gekregen in het eerste kwartaal van dit jaar. Aan het begin van de economische malaise had de hardwaremarkt het het zwaarst te verduren. Dat was ook al het geval tijdens de 'dotcom bubble' in 2001-2002. De ict-dienstenmarkt had daar toen minder last van.

Bij deze recessie krijgt ook de dienstenmarkt klappen. De daar normale jaarlijkse groei werd in het eerste kwartaal van dit jaar omgezet in een daling. Internet- en softwarebedrijven zagen ook sterke dalingen in de groei van meer dan twintig procent in het laatste jaar.

Beter dan tijdens de internetbubble

In vergelijking met de internetzeepbel zijn deelsectoren als hardware, halgeleiderindustrie en communicatiemiddelen tijdens deze crisis minder hard geraakt. Sommige ict-dienstverleners presteren een stuk slechter in vergelijking met de vorige ict-crisis.

"Ondanks een erg moeilijk eerste kwartaal waren grote bedrijven in de ict-sector een stuk sterker dan aan het eind van de internetbubble", aldus de onderzoekers.