Diverse Gawkersblogs zoals technologiesite Gizmodo en de Huffington Post en aanverwante sites zijn onderuit gegaan na het onderlopen van een datacentrum. Verschillende datacenters hebben een noodplan, zoals het inzetten van losse noodpompen die zijn voorzien van brandstof. Ondanks de voorbereidingen piept en kraakt de ICT-infrastructuur in de VS.

Geen noodstroom

De oorzaak van het neergaan van diverse sites ligt in het onderlopen van internetprovider Datagram dat in Manhattan is gevestigd. Eerder werd nog gedacht dat het datacentrum onbereikbaar was geworden door stroomuitval. Gawker-baas Thomas Plunkett twittert dat de ISP is ondergelopen. De kelder moet worden leeggepompt, maar de pomp heeft geen brandstof. Het noodaggregaat moet namelijk worden voorzien van benzine die op een andere locatie wordt opgeslagen.

Datacenters bereidden zich al enige dagen voor op de komst van de orkaan. Een groot aantal bedrijven heeft zijn data all off-site gebracht naar specialisten zoals SunGard AS. Dit bedrijf helpt getroffen diensten om zo vlug mogelijk weer in de lucht te raken na een ramp. SunGard heeft ook fysieke ruimtes waar werknemers van getroffen kantoren hun werk kunnen voortzetten.

Sandy leidt tot online activiteit

Ook de hulpdiensten in de VS kunnen de orkaan nauwelijks aan. De alarmcentrale wordt overspoeld met telefoontjes en burgemeester Michael Bloomberg heeft burgers opgeroepen alleen te bellen als er sprake is van levensbedreigende situaties. De orkaan noopt gebruikers van Instagram ertoe de dienst te overstelpen met foto's van de natuurramp. De vlug opgerichte site Instacane geeft de foto's weer die worden getagd met 'Sandy' en 'hurricane'.

Google heeft een crisiskaart gemaakt waarop de orkaan real-time is te volgen. De kaart geeft aan waar stormschade heeft geleid tot stroomuitval. Het Noord-Oosten van de VS, van Delaware tot New Hampshire, wordt momenteel zwaar bezet door symbolen die aangeven dat de stroom in dit gebied is uitgevallen. Volgens The Weather Channel zitten momenteel bijna 9 miljoen mensen in het getroffen gebied zonder stroom.