En dat is anders in bijvoorbeeld de bouwsector waar vooral op prijs wordt geconcurreerd, legt professor Henk Volberda van de Erasmus Universiteit uit. Hij werkte samen met collega's aan de Erasmus Concurrentie Monitor, een onderzoek naar innovatie bij 10.000 Nederlandse bedrijven.

De ict-sector doet het in verhouding vrij goed, over het algemeen gaat het namelijk achteruit met de innovatiekracht van Nederlandse bedrijven. "De omzet van producten en diensten is bijvoorbeeld met 3 procent achteruitgegaan. Dat is niet echt positief nieuws", aldus Volberda tegen Webwereld. Die cijfers gelden voor de hele breedte van het onderzoek.

Koploper

Er zijn twee markten die er positief bovenuit springen. "IT en zakelijke dienstverlening zijn koplopers. Het zijn de sectoren waar relatief gezien de grootste omzet wordt gemaakt in nieuwe producten en diensten", legt Volberda uit. "Het zijn ook de sectoren waarin het meest wordt gedaan aan wat wij dan sociale innovatie noemen." Daarmee wordt vooral het anders inrichten en managen van het werk bedoeld.

Het gaat in de ict-sector om nieuwe software en hardware. "Maar om dat succesvol op de markt te brengen gaat het niet alleen om het concept of idee", aldus Volberda. Het gaat er eerder om hoe die diensten of producten in de markt worden gezet. De vooruitstrevende manier waardoor dit door ict-managers wordt aangepakt met de bijbehorende organisatievormen zorgen ervoor dat dit goed luk. De Nederlandse ict-industrie is in verhouding tot de andere sectoren dus een stuk slagvaardiger.

Het nieuwe werken

Volgens Volberda loopt Nederland ook internationaal gezien op het gebied van ict-ontwikkelingen voorop. Dan doelt hij vooral op het aantal mobiele internetgebruikers en aantal kabelverbindingen. Maar het gaat niet alleen om de infrastructuur. "Als het gaat om technologische toepassingen dan scoren we daar ook best wel goed op."

Een goed voorbeeld van een innovatief bedrijf dat veel met ICT doet is Fugro, aldus Volberda. Fugro doet metingen naar olie en gas. Vooral met gepatenteerde technologie loopt het wereldwijd voorop, maar Volberda prijst ook de 'platte' organisatie en de investeringen die worden gedaan in medewerkers en opleidingen. "Dat bedrijf haalt heel veel omzet uit nieuwe concepten en nieuwe technologi├źn dus dat is echt een voorloper."

Verder is het te prijzen dat steeds meer ict-bedrijven erachter komen dat niet de ict voorop staat, maar juist een faciliterende werking moeten hebben. Volberda bedoelt daarmee het nieuwe werken. "Wat je ziet is dat de SAP's, de Oracle's, de IBM's en de Getronic's tegenwoordig geen soft- en hardware meer willen verkopen maar 'new ways of working'." Ook dat is een goed voorbeeld van innovatie in de ict aldus de onderzoeker.