In vrijwel alle sectoren van de ict-industrie gaan harde klappen vallen, verwacht analistenbureau Gartner.

Volgens Richard Gordon, research vice-president van Gartner, vallen er harde klappen in de branche omdat de huidige crisis, in tegenstelling tot de malaise tijdens de 'dotcom-crash' in 2001, de hele wereldeconomie aantast. In 2001 bleef de ellende beperkt tot de technieksector, aldus Gordon.

Gartner verwacht dat er dit jaar wereldwijd 3,2 miljard dollar gespendeerd wordt in de ict-sector. Dat is 3,8 procent minder ten opzichte van vorig jaar. In 2007 werd nog een groei in de markt van 6,1 procent genoteerd.

Overal harde klappen

De deskundigen voorzien dat vrijwel alle sectoren in de ict hard getroffen gaan worden door de crisis. “Nu de wereldeconomie steeds meer gebukt gaat onder de crisis, wordt de impact ervan op de ict-industrie steeds zichtbaarder. Ict-afdelingen en consumenten moeten steeds strenger over hun budgetten waken”, zegt Gordon, die in het eerste kwartaal van 2009 een scherpe daling in de ict-uitgaven constateert.

In de hardware-sector gaan de hardste klappen vallen. In die branche wordt dit jaar 15 procent minder geïnvesteerd ten opzichte van 2008. In ict-services wordt 1,7 procent minder geïnvesteerd. In dollars uitgedrukt komt dit neer op 796 miljard. In de telecomsector voorziet Gartner dit jaar een neergang van 3 procent, hetgeen dit jaar neerkomt op een totale investering van 1,9 miljard dollar.

Geen vertrouwen

Hoewel landen wereldwijd hebben afgesproken geld te steken in het herstel van de economie, verwacht Gordon niet dat dit op korte termijn een positief effect zal hebben. De financiële markten hebben nu eenmaal tijd nodig zich te stabiliseren.

Dit betekent volgens Gordon dat het voor investeerders nog lang onzeker blijft waar zij op een veilige manier hun geld in kunnen steken zonder enorme risico's te lopen. De huidige economische malaise heeft het vertrouwen in de wereldeconomie overal bovendien enorm aangetast, zegt Gordon. Hij denkt dat het nog lang zal duren voordat dat vertrouwen weer hersteld is.

Bron: Infoworld.nl