De ict-uitgaven bij UWV zijn gemiddeld 9 procent hoger dan het gemiddelde. Onderzoeksbureau Gartner becijferde dit in opdracht van het UWV zelf. Op verzoek van de Tweede Kamer is dat onderzoek gedeeld met de Tweede Kamer. Vorige week besprak de Kamer de bevindingen.

Gartner constateert dat er bij UWV op het huidige ict-budget van 494 miljoen euro een besparingspotentieel van 96 miljoen zit. Bij de ict-divisie van het UWV werken circa 900 mensen. Daarnaast werken er 500 ict'ers bij de andere bedrijfsonderdelen van het UWV.

Efficiency

Tweede Kamerlid Eddy van Hijum (CDA) wil van minister Donner (Sociale Zaken) weten hoe hij gaat zorgen dat de ict-kosten dalen. „Hoe gaat de minister de efficiency doorvoeren", vroeg hij in het Kamerdebat.

UWV-bestuurder Joop Linthorst wijt de hoge kosten in een schriftelijke reactie (pdf) aan de minister vooral aan de onstaansgeschiedenis van UWV. De organisatie fuseerde de afgelopen jaren met het CWI, en is nog steeds bezig om de verschillende applicaties naar één rekencentrum te migreren.

Dure uitbesteding

Verder, zo schrijft Linthorst, zijn er hoge kosten van langlopende uitbestedingsovereenkomsten uit de begingperiode van het UWV. "Hierdoor is nog onvoldoende voordeel gehaald uit de prijsdalingen die zich vooral bij de standaard producten en diensten in de ICT-uitbestedingsmarkt hebben voorgedaan."

Linthorst schrijft dat het UWV de besparingsaanbevelingen van Gartner zal opvolgen. De verdere samensmelting van de systemen van het UWV en het CWI zal daar voor zorgen. Ook gaat de ict-divisie krimpen "naarmate wij efficiënter gaan werken".

Update 16.00 uur: Opdrachtgever onderzoek was UWV zelf, niet Tweede Kamer