Vijf jaar geleden kwam Carla van Ede in dienst als ict-manager bij een dienstverlenend bedrijf. Na eerder diverse functies te hebben vervuld, wilde ze nu vooral een rijdende trein bijsturen. Met een callcenter, veel administratieve handelingen en ook nog een forse logistieke bedrijvigheid speelt ict een centrale rol.

Van papier naar servicecenter

“Geloof het of niet: toen ik hier kwam werden dossiers met papier bijgehouden. Het leek wel of ik ergens in de jaren vijftig was aanbeland. Sommige brieven werden letterlijk nog met een typemachine gemaakt”, vertelt Van Ede. “Niemand had echt een band met klanten of je moest een wel heel grote klant zijn."

"Na een week was het mij wel duidelijk.” Ze schreef een plan en meldde zich bij de directeur. “Eerst heb ik rustig uitgelegd wat de problemen waren en welke mogelijkheden werden gemist. Er moest gedigitaliseerd worden, een echt callcenter komen en vooral aan CRM worden gedaan”, vertelt ze met een bijna sadistische glimlach op haar lippen. “We kregen miljoenen los na felle discussies. Die duurde soms tot laat in de avond, want de directie begreep wel dat dit ook een reorganisatie was.”

Bezuiniging op bezuiniging op bezuiniging

Drie jaar geleden werd met vallen en opstaan de verandering doorgevoerd. In de maanden erna groeide de omzet, de werkdruk en kon de onderneming uitbreiden. Maar het succes was van korte duur. “De ellende begon toen de directeur vertrok en er zo'n interim directeur 'orde op zaken' kwam stellen”, verzucht Van Ede. “Ondanks dat het bedrijf beter dan ooit draaide, werd er flink in de kosten gesneden. Dat betekent in gewone mensentaal dat er bezuinigd wordt, op reizen én op ict.”

De interim maakt plaats voor een 'vaste' directeur, die vrij snel daarna 'een kans buiten de organisatie krijgt', dus zijn carrière elders mag voortzetten. Dit geeft weer ruimte aan een nieuwe interim. “Enfin, vijf managers en dus bezuinigingen verder komt er binnenkort weer eens een nieuwe directeur. Wedden dat ik dan weer meer mag leveren met nieuwe mensen?”, zegt de ict-vrouw cynisch.

Kostenpost

“Het probleem is dat ict alleen maar als kostenpost wordt gezien. Dat zijn we dus niet. Mijn afdeling voegt iets toe aan het bedrijf en eigenlijk wel veel. Maar hoe je ook betoogt dat de groei van ons bedrijf juist dankzij de ict is gekomen – en dat heb ik inmiddels vijf keer gedaan – het lijkt maar niet bij die mannen door te dringen”, stelt Van Ede. “Wij leveren het bedrijf geld op en zijn géén kostenpost.”

Inmiddels lijkt alle lucht wel uit de afdeling ict geperst. De ict-manager moet op haar tenen lopen om de dienstverlening te kunnen halen. “Dat houden we dus niet eeuwig vol en uiteindelijk zal dat gevolgen hebben voor het bedrijf. Zoiets kost omzet, maar ja, de bezuinigingen haal je dan wel. Daar worden interimmers heel gelukkig van.”

De naam Carla van Ede is gefingeerd. Op verzoek van de ict-manager wordt haar naam niet bekend gemaakt.