Dat blijkt uit documenten die in handen zijn van actualiteitenrubriek Nova. Het meest wordt verdiend door interim-manager Hans Kamphuis, die 376.000 euro krijgt. Daarnaast zijn er nog zes externe ict-specialisten die tussen de 312.000 en 384.000 euro verdienen. De bedragen liggen ver boven de Balkenende-norm van 225.000 euro. Gemiddeld zitten de 375 externe ict'ers bij de politie op 201.000 euro.

De ict'ers zijn verantwoordelijk voor het beheer van de systemen en de ontwikkeling van nieuwe software zoals tapsystemen, maar ook voor het omstreden C2000 systeem. De ict bij de Nederlandse politie kampt al een tijd met problemen. Zo klagen agenten steen en been over hun eigen pc's en waren nieuwe systemen van de verschillende korpsen niet op elkaar aangesloten.

Exorbitante bedragen

De voorzitter van de Nederlandse politiebond, Han Busker, wist niet van de hoge bedragen en zegt tegen NOVA: "Dit is een exorbitant bedrag. Werkelijk waar te gek voor woorden in een tijd dat de politie elke cent moet omkeren." "Uiteindelijk leidt dit tot minder blauw op straat."

De nu uitgelekte begroting van de Voorziening tot samenwerking Politie Nederland (vtsPN), de tak van de politie die verantwoordelijk is voor ict, is goedgekeurd door de Nederlandse korpbeheerders. Volgens korpsbeheerder en burgemeester van Enschede Peter den Oudsten hadden 'slechts een of twee' beheerders bezwaar tegen de begroting waarin de norm werd overschreden. Een daarvan was burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb, die tegen de overschrijding was.

Salarissen marktconform

Den Oudsten wijst erop dat ten tijde van de beslissing de salarissen marktconform waren. Maar volgens hem is dat op dit moment niet meer zo. De Balkenende-norm is ook niet vastgelegd in de wet, maar eerder een maatschappelijke richtlijn van wat acceptabel is voor het belonen van hoge ambtenaren.

Dat maakt de SP echter niets uit. "In de politie-organisatie hoeft niemand meer te verdienen dan de minister, en dat hebben we ook afgesproken met de minister", zegt SP Tweede Kamerlid Ronald van Raak. Hij zal dan ook minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken ter verantwoording roepen in de Kamer.

Get Microsoft Silverlight