ICT-Office, de organisatie die de belangen van de ict-industrie behartigt, ziet een uitbreiding van het thuiskopiestelsel zoals voorgesteld door de Consumentenbond, vakbonden en rechtenorganisaties niet zitten. Vooral het voorstel om de heffingen op harde schijven en mp3-spelers uit te breiden ziet de industrie niet zitten.

Heffing is niet de oplossing

De verschillende bonden stellen voor die hefing in het leven te roepen om een downloadverbod te voorkomen. Komt er een heffing, dan hoeft er geen verbod te komen en krijgen de artiesten betaald via die heffing. Iedereen blijft downloaden en betaalt daar vooraf voor via die heffing.

Fout, zegt Dirk van Roode, manager Public Affairs bij ICT- Office. Ten eerste omdat de Nederlandse hardwaredealers direct getroffen worden door een extra belasting op harde schijven. "Je moet nagaan dat als je straks acht apparaten hebt je dus ook acht keer heffing betaalt voor hetzelfde liedje", schetst Van Roode. Dat ziet de consument niet zitten, denkt hij.

Internetheffing

Bovendien zijn consumenten niet gek en halen ze als de hardware duurder wordt hun apparatuur liever in het buitenland. "Als het in het buitenland goedkoper wordt dan wordt het daar wel gehaald." En de marges op die hardware zijn zo klein dat dit niet goed is voor de Nederlandse dealers. Van Roode heeft weinig vertrouwen in een goede controle op deze praktijken en vreest dat grootgrutters als de Aldi massaal hun inkopen gaan doen in het buitenland om de thuiskopieheffingen te omzeilen. "Ik heb gehoord dat dat ongeveer lucratiever is dan drugshandel."

Naast een strop voor de hardwaredealers denkt Van Roode ook dat de consument op een andere manier moet gaan betalen. Hoewel de bonden en vakorganisaties nog niet hebben gerept over een internetheffing, denkt hij dat die er wel gaat komen. Een internetheffing van vijf a tien euro per maand om de industrie te compenseren voor downloads uit illegale bron is in het verleden al vaker geopperd.

Contentindustrie moet het regelen

"Let maar op, die wordt binnenkort weer genoemd", denkt van Roode. "En dan ga je vijf euro per internetverbinding betalen. Stel je hebt een verbinding thuis en je vrouw en jij hebben beide een mobiele internetverbinding, dan ben je zo vijftien euro extra per maand kwijt."

Daar komt nog bij dat ICT-Office niet gelooft dat de verdeling van de opgehaalde auteursrechtenvergoedingen fatsoenlijk verloopt. De collectie-organisaties houden hun boeken gesloten en daardoor valt niet te controleren wat er bij de artiest uitkomt. De Roode denkt dat er door de wirwar aan stichtingen en organisaties te veel aan de strijkstok blijft hangen waardoor de artiest uiteindelijk een fractie van het opgehaalde bedrag krijgt.

Volgens NORMA, belangbehartiger van musici en acteurs, heeft Van Roode het hier mis. "Natuurlijk mag Van Roode vinden wat hij vindt, maar het is niet juist", reageert Wisso Wissing, directeur van NORMA in een e-mail. "De feiten zijn dat Stichting de Thuiskopie en alle verdeelorganisaties van thuiskopiegelden onder toezicht staan van het Collega van Toezicht (CvTA)."

Bovendien wijst Wisso erop dat alle jaarrekeningen van de beheersorganisaties openbaar zijn. "Er zijn dus geen gesloten boeken." Beweren dat het niet te controleren valt is volgens Wissing suggestief en onjuist. Van thuiskopiegelden wordt 12,8 procent inghouden als kosten voor Thuiskopie en verdeelorganisaties als NORMA, en wordt 87 procent doorbetaald aan rechthebbenden, benadrukt Wissing.

Oplossing

Maar hoe moet het dan wel? ICT-Office erkent dat er wat moet gebeuren en een downloadverbod zit de organisatie ook niet lekker. De contentindustrie moet er eerst maar eens voor zorgen dat er een fatsoenlijk digitaal aanbod komt . "En als dat er is dan kan er later mogelijk nog eens gedacht worden aan een downloadverbod."

Woensdag vergadert de Tweede Kamer over een mogelijke invoering van een downloadverbod en het afschaffen van de thuiskopieheffing. Daardoor is de lobby rond dit onderwerp al bijna een week flink op stoom.

Update 14.00 uur: Commentaar van directeur NORMA Wisso Wissing toegevoegd in alinea 8 en 9.