In augustus verwachtte 43 procent van de ondervraagde ict-dienstverleners nog een groei van het ict-budget in 2006. Sinds november is dat nog slechts 31 procent. Dit blijkt uit de ICT Barometer van Ernst & Young. 14 Procent verwacht juist een daling van het budget in het komende jaar. Meer dan de helft (55 procent) denkt dat het budget in 2006 ongewijzigd blijft.

"De sector leek in de 'winning mood'. Maar de terugslag is overduidelijk. Het voorzichtig opgebouwde optimisme is voor een deel weer verdwenen. Het is duidelijk twee stappen vooruit en een stapje achteruit", aldus Jacob Verschuur, directeur Ernst & Young ICT Leadership. Alleen gaat dit niet op voor de softwaremarkt. Het enthousiasme blijft alleen daar overeind.

In november zag 11 procent van de bedrijven het aantal ict-werknemers groeien. Bij 14 procent was sprake van een daling van het aantal ict'ers. In driekwart van de gevallen was de situatie ongewijzigd ten opzichte van enkele maanden daarvoor.

Bij het midden- en kleinbedrijf was volgens de onderzoekers sprake van stabilisatie of een lichte groei. "Als deze trend zich doorzet, zal de arbeidsmarkt voor ict'ers maar moeizaam aantrekken", denkt Ernst & Young. Voor de ICT Barometer zijn 606 managers en ict-professionals van Nederlandse organisaties ondervraagd.