De aanvraag loopt via het ministerie van Sociale Zaken en is dan ook ingediend namens demissionair minister Piet Heijn Donner van Sociale Zaken. De bedrijven uit de sector en de minister tekenden daar dinsdag een convenant voor, bevestigt het ministerie. De Europese subsidie is direct aangevraagd en moet 613 ict'ers waarvoor ontslag dreigt, helpen in begeleiding naar een nieuwe baan.

Snelle beslissing

De subsidie moet komen uit het Europees Globaliseringsfonds, een apart fonds van 500 miljoen euro om de effecten van de crisis op te vangen. De aanvraag voor de subsidie wordt ingediend door Sociale Zaken namens de Nederlandse ict-sector. Mocht die aanvraag niet worden goedgekeurd dan is het ministerie verantwoordelijk en krijgt de sector 2,4 miljoen uit de kas van Sociale Zaken, verklaart een woordvoerster.

Welke bedrijven uit de ict-sector die aanvragen hebben gedaan, mag het ministerie niet bekend maken. Volgens Sociale Zaken wordt er "vrij snel" beslist over de subsidieaanvraag. In totaal is er tot nu toe vanuit Nederland tien keer aanspraak gemaakt op het Europese noodfonds.