Een van de belangrijkste wapenfeiten in dit veld van de afgelopen jaren is het omarmen van een strikte netneutraliteit: providers mogen geen websites of IP-verkeer discrimineren. Dit is onderdeel van de nieuwe telecomwet, vorig jaar door de Tweede Kamer aangenomen, dit jaar door de Senaat.

Ondanks de definitieve status van de wet, is het nog steeds een verkiezingsthema. Zo melden verschillende partijen, zoals PvdA, PVV, D66, SP en GroenLinks dat netneutraliteit “hoog in het vaandel staat" en streng gehandhaafd moet worden.

Christenpartijen tegen netneutraliteit

CDA, SGP en CU zijn tegen afgedwongen netneutraliteit. CDA zegt het omfloerst: “De overheid dient op het gebruik van internet geen directe invloed (blokkeren, filteren) uit te oefenen, maar zich juist richten op het informeren over en het stimuleren van veilig internetgebruik."

De SGP en CU zijn expliciet tegen netneutraliteit in de huidige vorm. Zo schrijft de CU: “Internetfiltering door providers, zoals Kliksafe, moet mogelijk blijven. Hierdoor kunnen kwalijke internetpraktijken afgeschermd worden, onder andere in het belang van kinderen."

De SGP wijst er voorts op om bedacht te zijn voor radicalisering van moslims. “Bijzondere aandacht gaat uit naar de rol van het internet hierin."

De PvdA wil juist Nederlandse bedrijven stimuleren om software te ontwikkelen, die gebruikers beschermt tegen censuur en blokkades.

Bijna alle partijen melden trots dat ze tegen ACTA zijn, en dat reeds met een Kamermeerderheid hebben afgeschoten met een motie.

Tegen blokkade Pirate Bay

Sowieso zijn gedwongen webblokkades zonder rechterlijke toetsing taboe, zo stellen de meeste partijen. Daarmee zou een blokkade van bijvoorbeeld The Pirate Bay niet worden voorkomen, daar heeft de rechter zich immers over uitgesproken. Toch willen alle grote partijen, CDA en CU uitgezonderd, deze rechterlijke uitspraak ongedaan maken.

GroenLinks is het meest gedetailleerd over internetvrijheid, en wil ook regels voor Facebook, Twitter en Hyves: “Sociale netwerken morgen alleen informatie verwijderen op grond van transparantie en consequent toegepaste criteria. Registratie bij internetdiensten onder een pseudoniem moet mogelijk blijven.

Voor wie het internet niet 'vrij en open' genoeg kan zijn, is er de Piratenpartij.

Wifi in de trein

Ook de “bereikbaarheid" wordt door partijen aangehaald, deze is “cruciaal voor onze economie", aldus de PvdA. De partij vindt dan ook bijvoorbeeld dat “de trein standaard uitgerust moet zijn met een toilet en internetverbinding."

Of deze verbinding gratis is, laat de PvdA in het midden. GroenLinks en D66 zijn explicieter: wifi in de trein moet gratis blijven.