Bij automatiseringsprojecten van het UWV ontbrak het aan centrale sturing op kosten en op sturing van de technische uitvoering. Projecten als de website Werk.nl vlogen daarom flink uit de bocht.

Lees ook: Falende UWV-website Werk.nl moet op de schop ICT-kosten UWV 100 miljoen te hoog UWV en Achmea verzuimen servers te vergrendelen

Ook de grote storingen die tot op de dag van vandaag nog steeds voortduren en waarvan honderdduizenden burgers last hebben, zijn te wijten aan gebrekkig management. Dat zegt Govert Claus, voormalig ICT-medewerker van het UWV Werkbedrijf. Hij deed maandag voor de onderzoekende commissie Elias zijn verslag.

Claus luidde verschillende keren intern de noodklok, maar kreeg van het management telkens nul op het rekest. Hij vertelt dat niemand zich eindverantwoordelijk voelde en dat de raad van bestuur van het UWV voor hem moeilijk bereikbaar was. Toen media over de problemen bij de overheidsinstantie begonnen te berichten gingen er wel belletjes rinkelen, maar bleven de problemen goeddeels voortduren, zo verklaarde Claus.