Door de economische crisis loopt de vraag naar ict'ers fors terug. Tot dusverre werd vooral extern ict-personeel getroffen, nu gaan ook ict'ers met een vast dienstverband de pijn voelen. Met name bij bedrijven met meer dan 500 man personeel, zo blijkt uit de ICT Barometer (pdf) van Ernst & Young. Die dienstverlener houdt deze maandelijkse peiling onder ruim zeshonderd ict-managers en -professionals in het bedrijfsleven en bij de overheid.

Dalende vraag naar externen

In april 2009 zag 23 procent van de bedrijven het aantal externe ict’ers dalen, terwijl slechts 11 procent een groei constateerde. Met name grote ondernemingen hebben minder behoefte aan externe ict’ers. Alleen bij de overheid, waar in vergelijking met het bedrijfsleven minder snel aan budgetten wordt getornd, en in het midden- en kleinbedrijf (mkb) blijft de situatie voor externen per saldo gelijk.

Ook interne ict'ers zijn hun baan niet zeker in grote ondernemingen. Bij bedrijven met meer dan 500 werknemers is er sprake van een duidelijke inkrimping van de ict-afdeling. In april 2009 zag 11 procent van alle bedrijven het aantal internen groeien, terwijl 16 procent sprak van een daling. Hier zijn wederom alleen de overheid en het mkb werkgevers waar het aantal internen per saldo gelijk blijft.

“Dramatisch beeld"

Ernst & Young spreekt van "een tamelijk dramatisch beeld" voor de ict-sector. "Vooral ict-dienstverleners krijgen zware klappen doordat detacheringstrajecten worden beëindigd en projecten al dan niet tijdelijk worden uitgesteld”, schrijft het bedrijf in het persbericht bij de ICT Barometer. “De actuele onderzoeksresultaten bevestigen het beeld dat de huidige crisis ernstiger is dan de vorige. Die bleef grotendeels beperkt tot de internetsector terwijl nu de economie in de volle breedte wordt geraakt."

De directe toekomst is weinig opbeurend voor de ict-sector in Nederland. Maar liefst 39 procent van de managers en ict-professionals verwacht een daling van het budget in het komende jaar. Slechts 21 procent verwacht een groei.

Hier doemt weer hetzelfde werkgeversbeeld op: de overheid blijft meer investeren, grote bedrijven kampen met krimpende budgetten. Vooral de bestedingen aan externe ict-services dalen, en ook het budget voor hardware en software stagneert.