"ADSL- en kabeltechnologie zullen hun plaats in de markt krijgen zonder dat ze elkaar bedreigen. Dit omdat beide technologieën zich toespitsen op verschillende soorten gebruikers", aldus IDC- analist Kimberly Funasaki. Gebruikers van kabelmodems zouden vooral te zien zijn onder de thuisgebruikers, terwijl ADSL gebruikt wordt door kleine bedrijven.

De techniek van ADSL en de kabel is zeer verschillend. Kabelmodems verbinden de PC met het internet door de coax-kabel waarop ook het televisie- en radiosignaal binnenkomt, terwijl ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) gebruik maakt van een koperen telefoonlijn.

Volgens Funasaki is ADSL meer effectief in een (klein) kantoor, omdat de bandbreedte niet gedeeld hoeft te worden met andere gebruikers. Bij kabel is dat wel het geval, waardoor de snelheid soms erg terug kan vallen.

IDC heeft de marktpenetratie van beide technologieën gebaseerd op het aantal halfgeleiders dat ervoor verkocht is. Momenteel zijn er meer halfgeleiders voor kabelmodems verkocht. De verklaring daarvoor is dat deze techniek eerder op de markt was.

Verwacht wordt dat de verkoop van het aantal ADSL-halfgeleiders volgend jaar die van kabelmodems voorbij gaat. In 1999 werden er twee miljoen ADSL-halfgeleiders verkocht. IDC voorspelt dat dat er in 2004 24 miljoen zullen zijn. Voor kabelmodems wordt dit aantal in 2004 op 23 miljoen geschat.

Voor de producenten is het gissen wat de veiligste investering is. "Veel producenten houden een slag om de arm en produceren beide, omdat momenteel niet zeker is welke technologie de strijd gaat winnen", aldus IDC.Eerdere relevante berichten: ADSL en kabelinternet zullen naast elkaar bestaan (24 november 1999)