De analisten van IDC becijferen dat we met z'n allen zo'n 3,6 biljoen dollar hebben uitgegeven aan ict-middelen in het afgelopen jaar. Bedrijven proberen minder uit te geven tijdens de crisis en richten zich steeds meer op SaaS-platforms en virtualisatie om de kosten te drukken.

Maar daar komt dit jaar verandering in omdat organisaties overstappen op nieuwe technologieën om verouderde apparatuur en diensten te vervangen. De verwachte ict-groei in Amerika wordt vooral gedreven door een opleving aan de kant van fabrikanten, gezondheidszorg en dienstverlening.

Dit jaar groei

De rek is er niet uit in Europa en IDC verwacht dat de uitgaven zullen blijven toenemen het komende jaar, ook al verkeert de wereld nog wel een tijdje in economisch zwaarder weer. Voor Europa voorzien de analisten een kleine groei van 1 tot 2 procent, maar vooral de VS kan een opbeurende groei tegemoet kan zien.

De economie in de VS zou halverwege dit jaar moeten stabiliseren en daardoor wordt er meer uitgegeven aan ict-middelen. “We zien dat bedrijven blijven investeren om verouderde technologie te vervangen en strategieën nastreven die de nadruk leggen op Big Data en analystics, cloud en mobility", zegt IDC-onderdirecteur Ted Dangson.

PC-markt stabiliseert

Voor de consumentenmarkt zitten er weinig schokkende veranderingen in hoe er geld wordt uitgegeven aan hardware. Er zit een daling in de wereldwijde verkoop van pc's, monitoren en featurephones. Maar dat wordt gecompenseerd in een forse stijging van de verkoop van tablets en smartphones.

Maar aan het instorten van de pc-verkoop moet ook een keer een einde komen en IDC voorspelt dat die markt stabiliseert nu de vrije val voor een groot deel zijn beloop heeft gehad. “Na twee jaar van daling zal de pc-markt in ieder geval in de VS stabiliseren dit jaar", aldus een analist.