IDC heeft de kleine Europese cloud providers ondervraagd en daar zijn verrassende resultaten uitgekomen. 85 procent van de organisaties die het onderzoeksbureau heeft geïinterviewd voor de European Cloud Providers Technology Investment Survey denkt dat ze de komende jaren hun zaken kunnen uitbreiden. Daarvan kijkt 70 procent alleen naar de lokale markt. Slechts 30 procent kijkt over de eigen landsgrenzen.

Gebrek aan schaalbaarheid

Maar wat de technologie betreft, blijkt dat de datacenters van deze lokale cloud providers veel meer lijken op een traditioneel datacenter dan die van de wereldwijd opererende providers. Slechts één op de vijf providers kijkt bijvoorbeeld naar de mogelijkheden die door ict- leveranciers worden geboden om de infrastructuur schaalbaarder te maken. De overgrote meerderheid van de organisaties die naar die mogelijkheden kijkt, wil die ook echt gaan toepassen.

IDC merkt dan ook op dat de cloud providers een mooie toekomst tegemoet gaan, als ze tenminste nieuwe technologieën toepassen om hun flexibiliteit te verhogen. “Het is een mythe dat cloud providers veel efficiëntere infrastructuren hebben dan het traditionele datacenter binnen de bedrijfsmuren”, zegt analist Thomas Meyer van IDC. “Om concurrerend te blijven moeten cloud providers samen met hun leveranciers kijken hoe ze nieuwe technologieën gaan inzetten om hun datacenters efficiënter te maken.”

Veel open source

Een andere opmerkelijke uitkomst van het IDC-onderzoek is dat de Europese cloud providers veel meer open source-software gebruiken dan gemiddeld. Meer dan de helft van hun servers draait Linux. 80 procent van de organisaties gebruikt de Apache-webserver en bijna 70 procent is gestandaardiseerd op de open source-database MySQL.

Bron: Techworld.nl.