Onderzoeksbureau IDC stelt dat 49,5 procent van de bedrijven in 2010 Windows 7 aanschaft. Dat komt neer op 58 miljoen exemplaren. Voorganger Vista is volgend jaar goed voor slechts 15 procent van de zakelijke licenties, voorspelt IDC.

Bedrijven die hebben getekend voor Microsofts abonnementsconstructie Software Assurance verkrijgen daarmee ook downgraderechten, maar kopen formeel een licentie op de nieuwste versie. Dit heeft Microsoft al beschuldigingen opgeleverd dat de acceptatie van Vista wordt opgeklopt door goede verkoopcijfers te noemen, wat dus niet neerkomt op gebruikscijfers.

Windows XP

XP is volgens IDC in 2010 nog goed voor 35 procent van de zakelijke verkoop. Van die oude versie worden er dan nog 41 miljoen licenties verkocht. XP is dan al een jaar in de zogeheten extended support-fase, waarin Microsoft alleen gratis patches uitbrengt voor kritieke beveiligingsgaten. Het vervallen van de reguliere support-fase is enkele keren uitgesteld, maar in april er toch van gekomen.

Een jaar later is Windows 7 goed voor 75 procent van de verkochte installaties en licenties aan het bedrijfsleven. Vista zakt volgens IDC dan naar 5 procent om het jaar erna weg te vallen in de verkoop. Van XP worden er in 2011 nog 15 miljoen licenties en in 2013 8,4 miljoen licenties verkocht, voorspelt het onderzoeksbureau.

Overgang

Analist Al Gillen zegt dat die nieuwe XP-gebruikers bedrijven zijn die downgraden vanaf Windows 7. "Die nieuwe versie komt eraan en pakt meteen het momentum van Vista over." Volgens IDC ligt de verkoop van Windows 7 in 2012 op 90 procent en in 2013 op 95 procent voor de zakelijke markt.

"Gebruikers willen op een gegeven moment vooruit. Daarvoor is slechts behoefte nodig voor een enkele applicatie die is ontworpen voor Windows 7. Dan kun je XP niet langer gebruiken." Microsoft voorziet de nieuwe versie wel van ingebouwde virtualisatiemogelijkheden voor de nog altijd populaire oudere versie. Die XP-modus is alleen beschikbaar voor de Professional, Ultimate en Enterprise-uitvoeringen van Windows 7. Gillen voorspelt ook dat Vista-gebruikers vrij vlot over zullen gaan op Windows 7.

'VS minder enthousiast'

Verder blijkt uit een Amerikaans onderzoek van ScriptLogic, leverancier van Windows-beheersoftware, dat de zakelijke markt toch wat minder enthousiast is over Windows 7. Zes van de tien bedrijven wil kosten besparen door die aankomende nieuwe versie te laten liggen, concludeert de softwareproducent.

Dit blijkt uit een enquête onder zo'n duizend bedrijven in de Verenigde Staten. Ruim een derde wil Windows 7 eind 2010 in gebruik nemen en slechts 5 procent zet de nieuwe versie eind dit jaar al in. De opvolger van Vista komt op 22 oktober op de markt.