De Dutch Payment Group in Heerlen faciliteert sinds een week betalingen aan Wikileaks met een iDeal-betaalmodule op Datacell, de IJslandse hoster die ook donaties voor de klokkenluidersite afhandeld. Datacell werd begin december binnen één week achtereenvolgens afgesloten door PayPal, Mastercard en Visa.

Censuur

“Ik keek een uitzending over Wikileaks en de blokkade door Visa en Mastercard, en mij zakte de broek af,” vertelt Marc Hermans, directeur van de Dutch Payment Group aan Webwereld.

“Wij zijn puur faciliterende bedrijven. Dat geldt voor ons, dat geldt voor Mastercard en Visa. Dan kan je niet de stekker uit een organisatie trekken alleen omdat die onwelgevallige informatie voor overheden naar buiten brengt. Er is niet eens een concrete aanklacht tegen Wikileaks. Dat zulke bedrijven zwichten voor politieke druk, dat tast volgens mij de wortels van het internet aan.”

Business as usual

Hermans benaderde zelf Datacell met het aanbod zijn betalingssysteem in te zetten. Naast iDeal biedt Dutch Payment ook DIRECTebanking, een vergelijkbaar systeem dat vooral populair is in Duitsland.

“We hebben duidelijke regels wanneer we transacties moeten blokkeren, om witwassen, kinderporno en verboden terreurgroepen en dergelijke tegen te gaan. Maar Datacell is voor ons gewoon een merchant als ieder ander, en die komt door de acceptatieprocedure heen. Punt. Dat is onze business, dat is normaal. Wat Visa en Mastercard doen, dát is abnormaal,” aldus Hermans.

Rechters gebruiken Wikileaks

Dutch Payment is een gecertificeerde iDeal-partij, dus iDeal-eigenaar Currence, heeft hierbij geen rol gespeeld. Currence heeft geen enkel bezwaar tegen de actie. "Prima initiatief", vindt de woordvoerder, die benadrukt dat het voor Currence gewoon business as usual is.

Hermans van Dutch Payment wilde verder geen ruchtbaarheid geven aan zijn actie.“Het is niet meer dan onze maatschappelijke taak. Want burgers moeten zelf de keuze hebben welke organisaties zij financieel wensen te ondersteunen. Wikileaks is geen verboden organisatie in Nederland en pleegt geen strafbare feiten."

"Sterker nog: Nederlandse rechters verkiezen in uitzettingsprocedures de berichten op Wikileaks boven de ambtsberichten van het ministerie van Buitenlandse Zaken,” aldus Hermans, refererend aan een drietal recente, opmerkelijke vonnissen. “Wij zien dan ook geen enkele reden om Wikileaks niet met onze betaaldiensten te faciliteren.”

Datacell zoekt alternatieven

De IJslandse hoster Datacell bevestigt de overeenkomst met het Limburgse betaalbedrijf. “We zijn erg blij met de Dutch Payment Group. Als Visa en Mastercard ons blokkeren, zoeken we natuurlijk naar alternatieve betaalmethoden. En dat ging heel vlot”, vertelt directeur Andreas Fink aan Webwereld. Hij wijst er op dat gebruikers nu terecht kunnen op payments.datacell.com, maar niet meer op donations.datacell.com

Fink zoekt nog naar andere betaalmethoden om donaties uit nog meer landen te kunnen accepteren. Maar voor Amerikaanse burgers zit er weinig ander op dan direct geld overmaken via hun bank. In de VS bestaat er niet zoiets als iDeal. PayPal en de grote creditcardmaatschappijen heersen daar online.

Mollie steunt ook Wikileaks

Dutch Payment is niet het enige Nederlandse bedrijf dat een statement wil maken voor keuzevrijheid van betalingen en tegen de politiek gemotiveerde blokkades van de grote Amerikaanse betaalbedrijven. De Amsterdamse betaaldienst Mollie begon bijna twee weken geleden met een aparte Wikileaks-donatiesite, die verschillende betaalmethoden accepteert. Mollie gaf de actie een zwiep met een eigen donatie van 5000 euro.

Volgens oprichter en directeur Adriaan Mol bedrijft Wikileaks een vorm van journalistiek, en wordt door de blokkades de persvrijheid bedreigd. Onder het motto “don't shoot the messenger” heeft Mollie als tegengeluid de donatiesite geopend.

Nog weinig donaties

Om andere klanten en de bedrijfsvoering niet te riskeren heeft wikileaks.mollie.nl een aparte uplink gekregen van internetprovider XS4ALL, die sympathiseert met het initiatief, vertelt Mol. De actie wordt ook gesteund door andere bedrijven, die echter niet bekend willen worden.

Desondanks valt de respons totnogtoe een beetje tegen, constateert Mol. “Op Twitter ging de actie viral en werd het wel ineens heel populair, maar dat zakte ook weer snel in.” De teller staat nu namelijk op ruim 6000 euro. Mollie maakt het geld over naar het andere ‘kanaal’ van Wikileaks, de Duitse stichting Wau Holland, gelieerd aan de beroemde hackersclub CCC.