In 2008 is er nog voor ongeveer 2,1 miljard euro verhandeld via iDeal. De betaaldienst lijkt het daarmee in Nederland online definitief te gaan winnen van alternatieve betaalmiddelen als creditcards, acceptgiro maar ook PayPal. Volgens een onderzoek van Blauw Research gaf in 2009 44 procent van de Nederlanders de voorkeur aan iDeal bij online betalen, meldt Currence, ontwikkelaar van de dienst.

Goede tweede is nog steeds de acceptgiro met 28 procent. De rest van de betaalmethodes neemt een veel kleiner deel van de markt voor zijn rekening. Zo'n 9 procent van de Nederlanders kiest voor de overschrijving, 6 procent voor een creditcard, 5 procent voor PayPal en 4 procent voor een machtiging. De resterende 4 procent betaalt op een andere manier.

Populair bij webwinkeliers

De populariteit van iDeal is ook terug te zien in het aanbod van de webwinkels: 88 procent biedt de mogelijkheid om met iDeal te betalen. Gevolgd door de overschrijving, met 66 procent. Opvallend genoeg biedt 46 procent van de webwinkels de mogelijkheid om met een Visa- of Mastercard te betalen. Dit staat niet in verhouding met de 6 procent van de Nederlanders die de voorkeur geeft aan de creditcard.

Hetzelfde geldt voor PayPal. Een kwart van de Nederlandse webwinkels faciliteert betalingen via de Amerikaanse betaaldienst, maar slechts 4 procent wil dit ook graag doen. Ook opvallend is het gegeven dat slechts 11 procent van de webwinkels betalingen via acceptgiro aanbiedt. Daarmee heeft de acceptgiro de laatste plek in de lijst van aangeboden betaalmogelijkheden, terwijl de Nederlander nog graag voor deze optie kiest. Bij gebruik van acceptgiro's zijn webwinkeliers er echter niet van verzekerd ook daadwerkelijk hun geld te krijgen.

Ten koste van acceptgiro

iDeal wint sinds begin 2007 vooral terrein van de acceptgiro en de overschrijving. De meest recente aankoop van webshoppers in januari 2007 werd in ongeveer 10 procent van de gevallen voldaan met iDeal. Eind 2009 is dit het geval voor bijna 40 procent van de aankopen. De acceptgiro daalde van 32 naar 22 procent en de overschrijving van 18 naar 10 procent.

De rest blijft ongeveer gelijk. Betalingen met creditcard schommelen nog altijd rond de 12 procent, de machtiging daalt van 8 naar 7 procent en Paypal stijgt van 2 naar 4 procent sinds begin 2007.

De totale omzet van iDeal steeg in 2009 tot 3,4 miljard euro. In 2008 bedroeg de totale omzet nog 2,1 miljard, een stijging van 62 procent. Het bedrag van de gemiddelde iDeal-betaling lag in 2009 op 74,69 euro.

Update: omzetcijfers gecorrigeerd