Jelle Piersma, productmanager mkb van de Rabobank, verwacht dat de nieuwe Ideal-versie kleinere webwinkels zal aanspreken. Die kleinere online winkels zouden het meest gebaat zijn bij de variant van de Rabobank. "Het gaat om webwinkels waarbij het volume onder de 10 betalingen per dag blijft", aldus Piersma.

Voor Ideal Lite betaalt een deelnemende webwinkel 50 euro entreekosten. De kosten per transactie zijn 70 eurocent bij transacties binnnen de Rabobank. Interbanciare transacties kosten 80 eurocent. Hiermee zijn de kosten vergelijkbaar met die van de ING en Postbank, die 75 eurocent per transactie rekenen. Piersma: "We zijn redelijk vergelijkbaar met de ING en Postbank omdat bij ons de helft van de transacties Rabo-Rabo is en de helft interbancair. Dan kom je gemiddeld ook op de 75 cent uit die zij voor kleine aantallen transacties hanteren."

De transactiekosten voor verkeer binnen de Rabobank zijn even hoog als de kosten die de ABN Amro voor alle transacties wil gaan rekenen in haar Ideal-versie voor mkb'ers, die in juni verschijnt. Bij interbancaire transacties zijn de ABN Amro-klanten dus 10 cent per transactie voordeliger uit dan de Rabobank-cli├źnten die 80 cent betalen.

Daarnaast biedt de ABN Amro de lichte Ideal-variant aan zonder entreekosten. De ING en Postbank kennen voor hun huidige Ideal-pakket al geen abonnements- en entreekosten. Toch ziet Jelle Piersma de entreekosten niet als belemmering. "We denken dat die entreekosten van 50 euro te overzien zijn. Als je een kwalitatief goed product levert is dat geen drempel", zo verklaart Piersma tegenover Webwereld.

Bovendien onderscheidt de Rabobank zich van de ING en Postbank doordat de betalingen direct op de rekeningen van de webshops gecrediteerd worden. De ING en Postbank sparen die betalingen op waardoor je je geld niet direct hebt, meldt Piersma. Ook biedt de Rabobank bij alle Ideal-varianten de URLinked-mogelijkheid. Hierbij wordt een webwinkel met een directe url naar de homepage van het bedrijf in het transactieoverzicht van het internetbankierprogramma opgenomen.