Precies tegelijkertijd is het iDeal-betaalsysteem van de vier belangrijkste Nederlandse banken ernstig verstoord. Dat blijkt uit systeemdata die iDeal-Status.nl bijhoudt, een initiatief van verschillende webwinkels.

Bij alle vier de banken worden momenteel minder dan 20 procent van alle iDeal-transacties succesvol uitgevoerd. Bij SNS-bank is percentage zelfs nul, volgens iDeal Status. Ook AlleStoringen.nl toont een piek van meldingen over de iDeal-storing. Het gaat specifiek om de iDeal-modules van de banken, bijvoorbeeld Rabobank meldt dat internet- en mobiel bankieren gewoon naar behoren werkt.

Aanhoudende DDoS-golven

De woordvoerster van Currence, eigenaar van iDeal, bevestigt de grootschalige storing bij de banken. Ze kan niet met zekerheid zeggen of een nieuwe DDoS-aanval de oorzaak is. SNS bank bevestigt via twitter dat er sprake is van een nieuwe DDoS-aanval.

Currence raadt webwinkelende consumenten aan een ander betaalmiddel te gebruiken of het later nog eens te proberen.

Na verschillende heftige cyberaanvallen op ING, SNS en Rabobank was vanmiddag ABN AMRO de klos. Het werd getroffen door de heftige DDoS-aanval die alle online diensten platlegde. De bank wist na ongeveer drie kwartier de aanval af te slaan en de systemen werden weer bereikbaar.