Eric Tak, manager van iDeal bij Currence, zegt bezig te zijn het systeem aan te bieden aan andere Europese landen. Landen als Frankrijk, Italië, Spanje, Ierland en Finland zouden volgens Tak nog niet beschikken over een vergelijkbaar systeem.

In die landen bestaan soms wel systemen die aan een bank gekoppeld zijn. Klanten van een andere bank kunnen dat systeem niet gebruiken. iDeal werkt volgens een multibanksysteem, meerdere banken zijn aangesloten en zo kan vrijwel iedereen in Nederland via iDeal betalen. "In Europa hebben eigenlijk alleen Nederland, Duitsland en Oostenrijk zo'n systeem", aldus Tak.

Systemen op elkaar aansluiten

Daarnaast heeft iDeal een samenwerkingsverband aangegaan om reeds betaalde online betaalmethodes in andere landen interoperabel te maken. Daarvoor is een organisatie opgericht die de International Council of Payment Network Operators (ICPNO) is gedoopt.

In de ICPNO verenigt iDeal zich voorlopig met systemen uit Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada om het mogelijk te maken ook bij buitenlandse webwinkels met iDeal te betalen. Buitenlanders zouden dan ook via hun eigen systemen bij Nederlandse sites hun inkopen kunnen doen.

Het initiatief om de systemen interoperabel te maken staat nog in de kinderschoenen. "De vijf partijen die op dit moment groot op de markt aanwezig zijn, zijn samen gaan zitten. En die hebben in feite een club opgericht die gaat kijken of ze kunnen komen tot een inteoperabiliteitsprotocol", legt Tak uit. Daarvoor willen de deelnemers een aantal standaarden ontwikkelen.

Uniform protocol

Het is de bedoeling om het uiteindelijke netwerk van internetbetaalsystemen uit te breiden. "In principe staat het open voor alle online betaalsystemen", zegt Tak. Het is de bedoeling om voor 1 juli een protocol af te hebben. Daar staan niet alleen de technische aspecten in maar ook richtlijnen voor prijzen.

Daarnaast moet er dan ook bekend zijn op welke manier consumenten het betaalsysteem kunnen herkennen. Het is nu nog onduidelijk of er een nieuw, internationaal merk komt. Of dat elke website alle logo's van de verschillende betaalmethodes laat zien.

iDeal gaat er waarschijnlijk geen extra concurrentie bij krijgen als de systemen op elkaar aangesloten zijn. Elke aanbieder van een betalingssysteem heeft afspraken gemaakt met de nationale banken en kan dus alleen zijn eigen gebied bedienen. Het systeem komt dit jaar zeker niet op de markt zegt Tak. "Het zal ook sterk afhangen van hoe technisch complex het blijkt te zijn." Vanaf 2010 zou het mogelijk moeten zijn om het systeem uit te rollen.