Voor zo'n 240 euro levert HCL Infosystems met de MiLeap X-laptop straks een even krachtige computer als de Classmate pc. HCL bouwt sinds vorig jaar al Classmate PC's, maar die zijn primair bedoeld voor onderwijsinstellingen.

Hoewel HCL volhoudt dat het twee totaal verschillende apparaten zijn, wijzen de specificaties in een andere richting. Beide laptops beschikken over een 7-inch lcd-scherm met dezelfde resolutie, een 900mhz Intel Celeron M-processor, Wifi en 2gb flash opslaggeheugen in plaats van een harde schijf. Ook de chipset is identiek, namelijk Intels 915GMS.

Andere buitenkant

Het voornaamste verschil tussen de ideële en de commerciële laptop is van esthetische aard: de buitenkant van de MiLeap X is wat zakelijker dan die van de typische blauwe Classmate pc. Ook is het HCL-logo aanwezig onder het scherm van de verkoopvariant. De MiLeap X-laptop met Linux-besturingssysteem is vanaf 26 januari verkrijgbaar bij de bekende Indiase verkooppunten.

HCL-topman George Paul geeft wel toe dat de MiLeap X kan worden beschouwd als een 'afgeleide' van de Classmate pc, aangezien ze gelijksoortige technologieën gebruiken. Toch ziet Paul aanzienlijke verschillen, zonder te kunnen aangeven welke die dan precies zijn.

Asustek

Een Intel-woordvoerder bevestigde dat MiLeap X is gebaseerd op de Classmate pc. Intel heeft HCL's plannen voor een commerciële versie zelfs aangemoedigd. De Classmate pc is ontwikkeld voor scholen in ontwikkelingslanden als reactie op de One Laptop Per Child Project-laptop.