Het woensdagavond getekende contract gaat per 1 januari volgend jaar in. IDG – uitgever van onder meer ComputerTotaal, maar ook van WebWereld – zal allereerst de komende vijf jaar haar blad ComputerTotaal blijven leveren aan de leden van HCC. De afgelopen tien jaar was ComputerTotaal al het lijfblad van de leden, lange tijd was het echter onduidelijk of dit de komende jaren ook het geval zal zijn.

Eerder werd al bekend dat de leden van HCC – met ruim 180.000 de grootste vereniging van computergebruikers ter wereld – vanaf het volgend jaar meer keuze krijgen in het tijdschrift dat bij hun lidmaatschap hoort. Behalve ComputerTotaal zullen dat Tips & Trucs, Internet Tips & Trucs (beide van IDG), PC Zone, PlayNation en GameQuest (alle drie van HCCmedia) zijn, zo is nu afgesproken.

Financieel interessante deal

Met de deal is volgens 'een zeer tevreden' IDG-directeur Raimon Gort 'enkele tientallen miljoenen euro's' gemoeid. "Voor beide partijen is dit financieel een zeer interessant contract." Veel belangrijker is volgens hem echter de intentie die vanuit het contract naar voren komt: "IDG heeft bijzonder veel vertrouwen in het meerjarenplan van HCC. Dit biedt voor beide partijen enorme kansen in de toekomst."

Ook HCC-directeur Ronald van Rooden is ingenomen met het contract. "Het is een andere insteek dan de afgelopen tien jaar. Nu komt de nadruk veel meer op samenwerking te liggen. We gaan elkaar versterken."

Zowel IDG als HCC denken door de deal de komende jaren flink te zullen groeien. HCC denkt zelfs in 2005 zo'n 500.000 leden te hebben.

Internet

De komende tijd zullen de vereniging en de uitgever nog verder praten over hun samenwerking. Zo bestaat het plan onder gezamenlijke vlag een aantal nieuwe titels te ontwikkelen. Ook over de internetactiviteiten van beide partijen wordt gepraat.

"Het heeft weinig nut concurrerende titels of sites naast elkaar te laten bestaan", zo meent Van Rooden. IDG is online actief met onder meer Vindex en WebWereld, bij HCC is dat bijvoorbeeld de nieuwssite 404. Ook heeft HCC een eigen provider: HCCNet. Op internetgebied werken HCC en IDG nu nog nauwelijks samen.