Op de Professional Developer's Conference (PDC) werden de eerste details over de nieuwe versie van Microsofts browser bekendgemaakt. Microsoft erkent dat IE8 achterloopt op de browserconcurrentie qua snelheid, maar dat Internet Explorer 9 dit gaat veranderen.

Steven Sinofsky, Microsoft's president of Windows and Windows Live, zei op de PDC dat de JavaScript-performance van IE9 nu al bijna gelijk is aan die van de concurrentie. JavaScript-performance is geen beperkte factor meer in IE9 voor de snelheid van de browser, zegt Sinofsky. Uit SunSpider-benchmark blijkt dat de rudimentaire versie van IE9 fors beter scoort dan IE8 op het gebied van JavaScript.

Browser drag race

Het is opmerkelijk dat Microsoft zelf met een JavaScript-benchmark komt. Eerder noemde Microsoft het opbieden met JavaScript een 'browser drag race', die niet echt laat zien hoe de browsers presteren in realistisch scenario bij het laden en renderen van webgpagina's. Uit de meest recente SunSpider-test van Computerworld bleek dat Chrome 10 keer, en Firefox 4 keer sneller was dan IE8.

Ook in de Acid3-test scoort IE9 beter, zegt Sinofsky. De Acid3-benchmark checkt in hoeverre een browser zich houdt aan standaarden die belangrijk zijn voor onder meer webapplicaties. IE9 scoort 32 van de 100 punten in die test, IE8 slechts 24. Aan de maximale score van Chrome, Safari en Opera (100 uit 100) komt IE9 echter nog lang niet.

Reactie Mozilla

In een blogpost schrijf concurrent Mozilla dat IE9 de laatste kans in voor Microsoft. "IE9 is de laatste strohalm voor het weinige vertrouwen dat webontwikkelaars al hebben in Microsoft." Wel lijkt er op dat Microsoft serieuzer wordt over het verbeteren van het web, schrijft de Firefox-maker. "Dit is goed nieuws, en het IE-team verdient positieve feedback en aanmoediging."