De Amerikaanse letterontwerper Daniel Will-Harris heeft aan de bel getrokken in het online-tijdschrift I/US World . IE 4.0 biedt de mogelijkheid om zogeheten 'embedded fonts' te laten zien via de OpenType-technologie. Dat zijn lettertypen die een ontwerper aan zijn homepage toevoegt om ervoor te zorgen dat de surfer de pagina precies zo in beeld krijgt als de ontwerper heeft bedoeld.

De Internet Explorer beschouwt die 'ingebedde' fonts als afzonderlijke elementen net als plaatjes, geluidsbestanden of videofragmenten en plaatst deze in de cache op de harddisk van de surfer. Hoewel de embedded fonts zijn gecomprimeerd en versleuteld, zijn de lettertypen vrij eenvoudig te achterhalen. Een surfer hoeft applicaties die gebruik kunnen maken van deze fonts alleen maar de weg te wijzen naar de plek waar de EOT.-bestanden staan.

Verder zijn er volgens Will-Haris mogelijkheden om de fonts uit hun 'verpakking' te halen. Je kunt ze daarna zonder problemen èn zonder licentie op je computer installeren, aldus de letterontwerper.

Microsoft betwijfelt of de doorsnee gebruiker dankzij OpenType tot fontjatten in staat is. Verder vindt de softwarereus dat de fontmakers zich onterecht zorgen maken omdat een eventuele dief alleen alleen de gebruikte lettertypen kan achterhalen (bijvoorbeeld alleen Times Bold 10 pnts). Het bedrijf zegt dan ook niet van plan te zijn om een fix voor IE 4.0 te maken.

Netscape kent ook de mogelijkheid tot het meesturen van fonts. Het maakt daarvoor gebruik van een technologie die is ontwikkeld door de letterfabrikant Bitstream. TrueDoc geeft de fontontwerpers wel bescherming tegen het illegaal kopiëren van hun geesteskinderen.