IE10 is alleen bestemd voor de nu actuele Windows-versie, en voor de opvolger Windows 8. Laatstgenoemde is, mét daarop IE10, deze week gedemonstreerd op Microsofts webdesignconferentie MIX11. De eerste alpha-versie van IE9 (een jaar geleden uitgebracht) draaide net als de definitieve release (van begin deze maand) wel op Vista. Het is niet bekend waarom IE10 niet op Vista werkt. Vragen daarover van Webwereld moeten nog beantwoord worden.

7, versus Vista en XP

De vereiste voor Windows 7 (zowel in 32-bit voor x86-processors als in semi-64-bit voor x64-cpu’s) wordt genoemd in de release notes voor de download van IE10 Platform Preview. Bij de installatie-instructies staat nog vermeld dat het eigenlijk Windows 7 met service pack 1 (SP1) is. Oudere Windows 7-versies, zoals de oorspronkelijke release (rtm) vereisen een update (of heel SP1 dus) om de browser-alpha te laten draaien.

Windows 7 ligt met marktaandeel nu nek-aan-nek met XP in Nederland, met elk ongeveer 33 procent. Vista volgt met zo’n 22 procent. Op dit moment lijkt 7 de antieke voorganger gepasseerd, maar de maandcijfers van StatCounter zijn nog niet compleet. Dat kan het beeld vertekenen, wat eerder al is gebeurd. Windows 7 was op 3 januari net voorbij XP, alleen was dat dus een nog niet volledige maandmeting. Wereldwijd ligt XP (met bijna 50 procent) nog altijd flink voor op 7 (zo’n 30 procent) en Vista (ruim 13 procent).

‘Native’ html5

Verder prijst Microsoft de eigen browser, zowel het huidige IE9 als de aankomende versie 10, aan met de term ‘native html5’. Internet Explorer ondersteunt html5 ‘native’ en troeft daarmee de concurrentie af, claimt vice-president Dean Hachamovitch van Microsoft.

“De enige native ervaring van html5 op het web nu is op Windows 7 met Internet Explorer 9. Met Internet Explorer 9 kunnen websites de kracht van moderne hardware en een modern besturingssysteem benutten en ervaringen bezorgen die een jaar geleden niet mogelijk waren. Internet Explorer 10 zal de grenzen van wat developers kunnen doen op het web zelf verder verleggen”, meldt de topman in de officiële aankondiging, zonder uit te leggen wat ‘native’ html5 inhoudt.

Windows-integratie

Normaliter heeft ‘native’ betrekking op programmacode die op maat is gemaakt voor een specifiek platform, zoals een besturingssysteem of de instructieset van een processor. Virtualisatie, emulatie, conversie en andere vormen van code-vertaling leveren niet-native code op. Dat is hier niet aan de orde; noch voor IE, noch voor Firefox, Chrome of Safari.

Navraag van Webwereld wat ‘native’ betekent in de context van een webstandaard op een webbrowser levert de uitleg op dat IE9 op Windows 7 functies van dat besturingssysteem gebruikt, zoals de ingebouwde graphics stack (en daarmee de hardwarematige versnelling van beeldweergave), en de jumplists.

‘Cross-platform is compromis’

“De beste html5 is ‘native’ voor het besturingssysteem zodat websites door het minste aantal vertalingslagen heen moeten”, schrijft Hachamovitch in de blogpost waar Microsoft naar verwijst in antwoord op vragen van Webwereld. Die topman zet daarin de cross-platform aanpak van concurrerende browsers - die draaien op XP, Vista, en 7 maar ook op Mac OS X en Linux - neer als een “compromis”. En dat levert volgens hem niet een betere browser, laat staan betere ervaringen op.

“IE10 gaat verder op het pad van IE9, direct gebruikend wat Windows biedt en abstracties, lagen en libraries vermijdend die jouw site en jouw webervaring vertragen.” Marcel Timmer van Microsoft Nederland voegt daar aan toe: “Dus het gaat niet over een extra smaak html, maar dat de html5-ervaring op Windows 7 verder gaat dan alleen de browser (jumplists, gpu-versnelling, etcetera). ‘Native’ kan je inderdaad vanuit een andere context anders interpreteren.”

Chrome 11 op XP

Microsoft-topman Hachamovitch wijst er nog op dat “andere browsermakers” bepaalde functies niet ondersteunen voor Windows XP. “Functionaliteit die volgens ons van fundamenteel belang is voor het prestatieniveau”, blogt hij.

Hij linkt daarbij naar een release-melding van Google voor de developeruitvoering van Chrome 11, waarin het meldt dat hardwareversnelling en WebGL zijn uitgeschakeld voor XP. Die eervorige Windows-versie draait verder wel Chrome, compleet met html5-support net zoals Firefox 4. De defintieve (stable) release van Chrome 11 komt volgens schema eind deze maand uit.

Update:

Microsoft bevestigt tegenover Webwerelds Amerikaanse zustersite Computerworld.com dat IE10 niet voor Vista is. "Windows Vista-gebruikers hebben een fantastische browse-ervaring met IE9, maar met de ontwikkeling van IE10 concentreren we ons op het voorzetten van de soort innovatie die alleen mogelijk is als je gebruikmaakt van de voortdurende verbeteringen in moderne besturingssystemen en moderne hardware", verklaart een Amerikaanse woordvoerder per e-mail.

Microsoft stelt dat het de best mogelijke webervaring wil ontsluiten, en dat daarvoor de nieuwste technologie nodig is. Ook qua onderliggend besturingssysteem voor de browser. Het begin 2007 verschenen Vista is wat de maker betreft dus net als het uit 2001 stammende Windows XP een oud of zelfs verouderd platform.

Update2:

Microsoft Nederland reageert op vragen van Webwereld over het gebrek aan Vista-ondersteuning met de mededeling dat IE10 nog niet af is. Marcel Timmer, directeur developer en platform evangelisme, lijkt de opties open te houden, dit in tegenstelling tot de Amerikaanse Microsoft-woordvoerder.

"Het is nog zeker niet zo dat IE10 klaar is, tot die tijd is de preview er alleen voor Windows 7. Microsoft wil het maximale uit het OS en de moderne hardware halen (jumplist-integratie en gpu-versnelling) en focust zich daarom op dit moment op Windows 7." Hij geeft niet concreet aan dat IE10 - een preview, bèta of de definitieve release - toch uitkomt voor Vista.